POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Z veselé holky jen hromádka neštěstí

28/03/2019, HPŽ ČR po potratuze života

Chtěla jsem se s vámi podělit o mou zkušenost a zároveň tím upozornit další ženy, aby vše důkladně zvážily, než půjdou na potrat. Zároveň si myslím, že v České republice lékaři neupozorňují na případné reakce, deprese a psychické problémy, které pak přetrvávají řadu let. Lékařská péče je u nás na vysoké úrovni, ale psychikou se bohužel nikdo moc nezabývá.

Já jsem si ve čtyřiceti moc přála třetí dítě, manžel svolil, ale jen asi na půl roku. Samozřejmě se miminko nedařilo, tak jsem ho vždycky umluvila a tak to šlo dva roky. Jednoho dne mi řekl, že už se na to opravdu necítí, že už dítě nechce, ať si zařídím antikoncepci. Sice nerada, ale zašla jsem za paní doktorkou domluvit si, že si po dovolené na podzim nechám napsat antikoncepci. A v tom se to stalo, já najednou otěhotněla. Manžel byl v šoku a dítě už nechtěl, necítil se na to.

Já jsem si zpočátku říkala, že to malé nedám, že se stal konečně zázrak, ale když jsem svého muže viděla nešťastného a zoufalého, měla jsem výčitky svědomí, že je vše proti jeho vůli a vlastně je to má chyba, že jsem na něj příliš naléhala. Tak jsme spolu ještě oba zašli k naší paní doktorce na gynekologii. Mluvila s námi oběma dlouho, ukázala manželovi ultrazvuk, kde bylo slyšet srdíčko, ale byl absolutně proti. Nechala jsem si čas na rozmyšlenou ještě asi čtrnáct dnů a doma jsem jen brečela a brečela.

Ten tlak byl doma nesnesitelný, ani má rodina mě nepodpořila, tak jsem nakonec souhlasila a šla na potrat. Ještě na sále jsem tak strašně brečela, že se mě pan doktor několikrát ptal, zda s tím opravdu souhlasím. Ta představa, co by mě doma čekalo za nervy, mě absolutně pohltila a já nedokázala odpovědět. Jen slyším slova sestry: „Pane doktore, již není čas!“

Tehdy jsem měla úraz a tak jsem nemohla chodit, nemohla jsem nikam zajít a požádat o pomoc. Také mi vlastně tenkrát nikdo neřekl, co se mnou tento zákrok udělá. Myslela jsem si a doufala, že po něm bude všechno jako dřív, ale nebylo. Nastalo psychické peklo.

Na potratu jsem byla v listopadu 2015 a dodnes trvají deprese, výčitky, trápení. Nedá se to popsat slovy. Dokud to člověk nezažije, tak neví. Z veselé holky se stala hromádka neštěstí. Kdybych mohla vrátit čas, už bych to nikdy neudělala! Stále si připomínám, kdy by mělo miminko narozeniny, jak by bylo velké. Nevím, jestli třeba čas vše zahojí, ale myslím, že ne, ta rána zůstane do konce života.

Chtěla bych touto cestou říci všem maminkám, které o potratu uvažují, ať vše důkladně zváží, pak už není cesty zpět! Třeba odchod mého miminka pomůže jinému miminku, aby se mohlo narodit. Pokud toto čte nějaký lékař, prosím, upozorňujte ženy na případná postabortivní psychická traumata.

Renáta

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Byla jsem progresivní aktivistkou
Dana Vitálošová je slovenská novinářka a feministka, jejímž cílem je bojovat proti novodobým formám násilí na ženách. Před rokem 2019 vedla na Slovensku online magazín feminist.fyi. Poté, co napsala několik článků o extrémismu v prostředí trans aktivismu, ji její názorová bublina „zrušila“. Dnes spolupracuje s konzervativním deníkem Štandard. Rozhovor je publikován v originále, ve slovenštině.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Další vaše zkušenosti po spontánním potratu
Zveřejněné příspěvky jsou od žen, které tento web navštívily a rozhodly se svěřit se svou zkušeností.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR