POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Jak je na tom psychika před a po podstoupeném potratu

07/07/2016, HPŽ ČR po potratu

Abychom lépe porozuměli tomu, co se s ženou děje po potratu, musíme se vrátit na počátek. Tedy k okamžiku, kdy žena zjistí, že je těhotná.

Většina žen je informací o těhotenství zaskočena, a týká se to i těch, které by si dítě přály. I když se to může zdát jako nepochopitelné, jde o přirozenou reakci na velkou životní změnu.

V tu chvíli se žena cítí zaskočená, překvapená, nejistá. Pokud dítě neplánovala, připadá si ale zároveň v situaci zoufale sama. Je zmatená a má pocit, že všechno kolem ní dostalo zcela novou podobu, vše je v pohybu, který neovládá a neumí zastavit ani správně směřovat. Cítí, že potřebuje radu, oporu, zhodnocení někoho, komu důvěřuje. Jedním z prvních mezilidských kontaktů v této situaci je setkání s lékařem. Od něj se v drtivé většině případů dozví, že potrat je v pořádku, je to legální řešení bez rizika. O následcích je poučena stručným výčtem možných fyzických komplikací spojených s výkonem, který podepíše v podobě tzv. informovaného souhlasu. Co se bude dít v její duši a jak stav po potratu obmění její psychiku, se zpravidla dozví až později a přímo "na vlastní kůži". Bez varování.

A co otec dítěte? Ten je událostí také šokovaný. Žena ale s napětím čeká na první reakci muže a když vidí jeho udivený obličej a slyší nejistá slova, zapadne to do zkratovitého scénáře s návrhem rozpletení životní zápletky umělým potratem. A zase na rozhodování zůstane sama. Je ale třeba s maximální možnou mírou zachovat klidnou mysl a nezapomenout na zásadní a důležitý fakt: muž, stejně jako ona, potřebuje čas na to, aby se s novou situací vypořádal. Stejně jako v jiné krizové situaci, tak i v této je snaha co nejrychleji vyřešit situaci tou nejméně vhodnou.

Mnoho mužů v této chvíli (v dobré víře) říká: "Dělej, jak myslíš, budu to respektovat." Čímž ženy ovšem paradoxně nepodpoří, ale nechají je ve velmi těžké situaci samotné. Žena podvědomě nebo i zřetelně cítí, že ji partner odmítá podpořit (schází partnerovo "Ano, na dítě se těším, i když bylo nečekané, spolu to zvládneme.") a ujišťuje se, že o dítě v podstatě partner nestojí. Mnoho žen se rozhodne pro potrat proto, aby "zachránily" vztah a udržely si svého partnera. Často totiž stojí před rozhodnutím: partner nebo dítě. Ale žádný funkční a zdravý vztah nemůže být na takovéto podmínce postaven: ženě to většinou dojde po potratu.

Pokud se žena rozhodne k potratu, přichází fáze hledání rozumových odůvodnění, proč je to pro pár, rodinu i pro samotné dítě to "nejlepší" řešení. Pochybnosti však hlodají stále, a to až po okamžik narkózy na operačním stole. Po probuzení přichází šok z toho, že se nedostavilo to, co si představovala – chtěla, aby vše bylo jako před početím. Ale není. Den zákroku prožije mnoho žen jako ve snu.

Příznaky postabortivního syndromu se mohou objevit nejen bezprostředně po zákroku, ale i dlouho po něm, výjimkou nejsou ani léta, po která zůstává nerozpoznán. To, že existuje, víme velmi dobře. A chceme každé ženě pomoci, aby se s ním v ideálním případě vůbec nepotkala, nebo aby z něj našla cestu k uzdravení.

Mgr. et Mgr. Vladislava Bartáková Ph.D., psycholožka

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Další vaše zkušenosti po spontánním potratu
Zveřejněné příspěvky jsou od žen, které tento web navštívily a rozhodly se svěřit se svou zkušeností.

Další vaše zkušenosti po umělém potratu II
Zveřejněné příspěvky jsou od žen, které tento web navštívily a rozhodly se svěřit se svou zkušeností.

Vaše zkušenosti po umělém potratu
Zveřejněné příspěvky jsou od žen, které tento web navštívily a rozhodly se svěřit se svou zkušeností. Zkušenosti mužů jsou též vítány.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR