POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Skupina senátorů chce uzákonit potratovou turistiku

05/03/2021, HPŽ ČR legislativa

Senátor Václav Láska spolu s dalšími sedmi senátory navrhuje odstranění paragrafu, který nyní znemožňuje cizinkám podstoupení potratu. Pouhé zrušení jedné věty ze starého komunistického zákona z roku 1986 je však nekoncepční. Ministerstvo zdravotnictví by mělo celou zastaralou normu novelizovat systémově a to po celospolečenské a odborné diskusi, která je nyní prakticky znemožněna koronavirovými opatřeními.

Návrh senátorů umožnit v České republice potratovou turistiku je podle důvodové zprávy reakcí na říjnové rozhodnutí polského Ústavního soudu o neústavnosti výjimky zákona o ochraně lidského plodu z roku 1993. Ta připouštěla provedení potratu nemocného nenarozeného dítěte. Ovšem i při schválení senátního návrhu by v těchto případech nemohl být v ČR potrat ze zdravotních důvodů proveden, protože se nejedná podle české legislativy o komerční službu ani o urgentní péči. Novela tak pouze zapříčiní rozvoj komerčního potratového průmyslu, který bude zneužívat obtíže nečekaně těhotných žen místo poskytnutí skutečné ekonomické a sociální pomoci.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v odpovědi na žádost pirátského poslance Františka Kopřivy, aby Česká republika umožnila Polkám podstoupit potrat v České republice, napsal v listopadu, že "podle trestního zákoníku je interrupce provedená 'jinak než způsobem přípustným podle zákona o umělém přerušení těhotenství' trestným činem".

Po únorové medializaci tématu ale Ministerstvo zdravotnictví posunulo výkladem smysl a znění platného zákona a oproti současné praxi tvrdí, že je potratová turistika možná. Výsledkem je tak právní nejistota, nicméně řada zdravotnických zařízení i Česká lékařská komora trvá na tom, že potrat provedený cizinkám bez trvalého pobytu v ČR je v rozporu se zákonem a zdravotnický personál riskuje trestní stíhání.

Polská republika je demokratická země, jejímž občanům nic nebrání získat společenskou většinu a usilovat o změnu zákonů demokratickými prostředky. Necítí-li se v dané společnosti dobře, mohou využít práva EU a usadit se v jiné zemi. Česká republika nemá legitimitu vnucovat svůj liberální přístup k potratům polské společnosti a svádět polské občany k porušování zákonů.

Obavy těhotných žen jsou celosvětově ideologicky zneužívány, místo aby se opatření soutředila na ekonomickou podporu rodin, sociální pomoc a zohlednění obrovského medicínského pokroku v prenatální a neonatologické péči. Zkušenost z ČR ukazuje, že se zavedením "práva na potrat" dochází k faktickému odstranění právní ochrany těhotných žen, které se pak ve velkém měřítku stávají obětí vydírání a bývají nuceny k podstoupení potratu ze strany partnera.

Podle rozsáhlého průzkumu společnosti IPSOS z roku 2020 rozhodně souhlasí s potratem zdravého nenarozeného dítěte kvůli ekonomickým problémům tři procenta gynekologů a spíše souhlasí devatenáct procent.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR