POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Videospot "Dvě čárky stačí, miláčku" radí, jak předejít nedorozumění

23/11/2020, HPŽ ČR tiskové zprávy

Hnutí Pro život ČR představuje v pořadí třetí videospot úspěšné série upozorňující na problematiku nucení žen k podstoupení potratu. Nový spot s názvem „Dvě čárky stačí, miláčku“ odlehčenou formou radí mužům, jak zareagovat na oznámení o těhotenství své ženy. Do hlavních rolí režisér Tomáš Drdácký obsadil herce Báru Jánovou a Daniela Mavrova.

Nový videospot si všímá úskalí komunikace mezi partnery. Jako z čistého nebe a bez varování může přijít rána a zklamání. Ročně se na Linku pomoci, poradnu Hnutí Pro život ČR, obrátí pět stovek žen. Typické reakce partnerů na radostnou novinu, jak klientky uvádějí, jsou fráze typu: "No to snad ne." "To si snad děláš p****." "Ty ses zbláznila." "To si v žádném případě nemůžeme dovolit." A při náznaku, že by si dítě mohli nechat, často následuje tvrdé odmítnutí: "Teď? No to ani omylem." "To si musíš rozhodnout sama." "Jestli si to necháš, je konec."




Zdeňka Rybová, vedoucí Linky pomoci, upřesňuje: „Spotem 'Dvě čárky stačí, miláčku' chceme dát najevo, že nejdůležitější ze všeho je podpora těhotné ženy ze strany jejího partnera. Aby oznámení o početí dítěte muži přijímali s radostí, pozitivně, nehledě na životní situaci, ve které se oba právě nacházejí. Pokud takováto podpora existuje, ekonomické i další problémy lze vždy vyřešit.“

„Nežijeme v jednoduché době. Daleko více rodin se dostává do existenčních problémů a muži zvláště cítí zodpovědnost za udržení životní úrovně rodiny. Neměly by na to ale doplácet počaté děti svými životy. Věříme, že náš pozitivní spot dokáže rodiny povzbudit a také upozornit na projekt 'Nesoudíme. Pomáháme'. V jeho rámci nečekaně těhotným ženám a jejich partnerům od jara 2020 nabízíme i mimořádnou finanční pomoc. Nyní na podzim jsme mohli díky dárcům tuto nabídku rozšířit i o pomoc se splácením hypoték a jiných investičních úvěrů,“ doplňuje Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR. „U nového videospotu počítáme s jeho zveřejněním na sociálních sítích a opět jednáme s Českou televizí. Na uvedení v kinech si ale budeme muset vinou koronaviru nějaký čas počkat," dodává Radim Ucháč.

„Klipy jsou podle nás jednou z cest, jak krizovým situacím a umělým potratům předcházet. Díky pomoci řady umělců, kteří projekt podporují, se nám daří oslovit širokou veřejnost a otevírat tak témata, která jsou spíše tabu. Pomoci můžeme jen těm ženám, které se o naší nabídce dozvědí a najdou odvahu zavolat a svěřit se,“ říká vedoucí projektu "Nesoudíme. Pomáháme" Jaroslava Trajerová.

První videospot z roku 2018 „Miláčku, jsem těhotnej“ přibližuje přehlížené téma nucení žen k potratu a akcentuje společenskou zodpovědnost muže za ženu a počaté dítě.

Druhý videospot z roku 2019 „Třetí dítě - odvaha někdy nestačí“ se zaměřuje na nutnost podpory ekonomicky aktivních rodin s více dětmi ze strany státu.

Každý videospot shlédlo na sociálních sítích a v multikinech přes 300 tisíc lidí a v prémiových časech je vysílala Česká televize. Spoty jsou součástí projektu „Nesoudíme. Pomáháme“, který se zaměřuje především na konkrétní pomoc ženám, které jsou nuceny k potratu.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Národní pochod pro život podpoří pět legislativních opatření, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci
V sobotu 15. dubna se bude v Praze konat Národní pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Účastníci podpoří pět legislativních opatření pro rodiny, těhotné ženy a pro jejich nenarozené děti. Ty zbytečně přicházejí o život zejména kvůli ekonomickým obavám. Hnutí Pro život ČR proto žádá vládu a především Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v současné ekonomické situaci byla prioritou opatření, která ulehčí rodinám čekajícím nečekaně dítě jeho přijetí, a to zvláště rodinám očekávajícím třetí dítě.

Ženy podstupují umělý potrat především kvůli nespolehlivosti partnera a z ekonomických důvodů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Ipsos pro Hnutí Pro život ČR
Nespolehlivost partnera je pro čtvrtinu žen důvodem pro umělý potrat nečekaně počatého dítěte. Jako další významný důvod k podstoupení umělého potratu uvedly respondentky ekonomické důvody. To jsou jen některé ze zjištění exkluzivního průzkumu agentury IPSOS zpracovaného pro Hnutí Pro život ČR mezi jedním a půl tisícem žen, které podstoupily umělý potrat mezi srpnem 2020 a dubnem 2021.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR