POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR

14/10/2019, HPŽ ČR statistika

Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

Průzkum hodnotil změny v přístupu gynekologů k těhotným pacientkám ve třech po sobě následujících desetiletích v období od roku 1989 do roku 2019 a zúčastnilo se jej 948 žen, které v tomto období porodily celkem 2 490 dětí.

“Zda plánují pokračovat v těhotenství, se v 90. letech zeptalo 28% gynekologů, zatímco v posledním desetiletí reagovalo takto negativně již jen 17%. Také zatímco v letech 1989 - 1999 gratulovaly ženám k těhotenství pouze 3% gynekologů, v letech 2010 - 2019 blahopřálo již 11,5%,” upřesňuje Radim Ucháč z Hnutí Pro život ČR a pokračuje: “Průzkum také ukázal, že 24% lékařů se v letech 2010 - 2019 zeptalo rovnou, zda má žena radost, zatímco v letech 1989 - 1999 to bylo jen 17%.“

Z průzkumu dále vyplynulo, že drtivá většina oslovených žen (95%) pozitivně vnímá, pokud gynekolog má z jejich těhotenství radost nebo jim přímo gratuluje, a kladně také hodnotily, pokud jim sdělil informace spojené s jejich těhotenstvím, aniž by zjišťoval, jak se k těhotenství staví (85% respondentek). A naopak vysoké procento žen (70%) vnímalo negativně, když jejich gynekolog zareagoval otázkou, zda plánují v těhotenství pokračovat.

Hnutí Pro život ČR oslovilo veřejnost e-mailem a prostřednictvím Facebooku. Průměrný věk respondentek činil 38 let, více než 60% z nich bylo vysokoškolského vzdělání a více než polovina z nich měla 3 a více dětí. Podle Radima Ucháče mohou být výsledky výzkumu částečně zkresleny tím, že ženy mají v posledních dvou desetiletích větší možnost si vybrat gynekologa, který vyhovuje jejich očekávání, a že tuto možnost využívají ve větší míře právě ženy s vyšším vzděláním. „Přesto si myslíme, že náš výzkum dokládá pozitivní vývoj v přístupu gynekologů k jejich pacientkám a těhotenství obecně. Za to jim děkujeme a věříme, že počet těch, kdo se zeptají, zda si maminka chce dítě ponechat, bude klesat dále a snad i rychleji,“ dodává Radim Ucháč.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...
Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.

Třetí dítě? Cikáni? Ne, především vzdělaní
„Hodně dětí mají prý jen pitomci!“ Tak se jmenuje článek, který napsal nedávno do časopisu Reflex ekonom Vladimír Pikora. Jistě to nemyslel vážně – se svou manželkou, také ekonomkou Markétou Šichtařovou, mají totiž pět dětí. Narážel ale na známou, a bohužel stále rozšířenou představu, že hodně dětí mají jen „cikáni a katolíci“.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR