POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti

22/03/2019, czso.cz statistika

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.

V roce 2018 klesl počet umělých potratů na 18 175. Průměrně se tak jedná o 50 nenarozených dětí denně. Z důvodu mimoděložního těhotenství bylo dále provedeno dalších 1300 potratů. V této statistice není zahrnut počet usmrcených několikadenních embryí a tzv. redukcí plodů v rámci procesu asistované reprodukce a dále rané potraty způsobené postkoitální a běžnou hormonální antikoncepcí, která je potenciálně abortivní.

Počet narozených dětí stagnoval, v roce 2018 se narodilo 114 036 živých dětí. Je to o 369 dětí méně než v roce 2017, i když zatím převyšující počty dětí narozených v předcházejících šesti letech. Nejvíce dětí se narodilo ženám ve věku 30 let. V posledních letech se plodnost zvýšila na téměř na 1,7 dítěte na ženu. Minimální stav je plodnost ve výši 2,1 dítěte na ženu, aby byla zajištěná přirozená reprodukce populace.

Ze statistik vyplývá, že umělé potraty dlouhodobě podstupují nejvíce ženy se dvěma živě narozenými dětmi. Početí třetího dítěte je tak jednou z nejčastějších situací, kdy přicházejí nenarozené děti o život. "Těší nás snižující se počet umělých potratů. Je však nepřijatelné, aby v tak bohaté a vyspělé zemi, jakou je Česká republika, přišlo o život pět tisíc počatých dětí ročně jenom proto, že stát nedokáže podpořit rodiny, které čekají třetí dítě a k potratu je nutí ekonomické důvody," říká Zdeňka Rybová, mluvčí Hnutí Pro život ČR a vedoucí Linky pomoci.

Hnutí Pro život ČR poskytuje poradenství ženám čekajícím nečekaně dítě prostřednictvím Linky pomoci. Zároveň usiluje o konkrétní změny v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí, které pomohou řešit obtížné situace žen a rodin vyplývající z nečekaného těhotenství.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...
Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR
Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

Třetí dítě? Cikáni? Ne, především vzdělaní
„Hodně dětí mají prý jen pitomci!“ Tak se jmenuje článek, který napsal nedávno do časopisu Reflex ekonom Vladimír Pikora. Jistě to nemyslel vážně – se svou manželkou, také ekonomkou Markétou Šichtařovou, mají totiž pět dětí. Narážel ale na známou, a bohužel stále rozšířenou představu, že hodně dětí mají jen „cikáni a katolíci“.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR