POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Jaký byl Národní pochod pro život a rodinu 2017?

22/04/2017, HPŽ ČR tiskové zprávypochod pro život

V sobotu 22. dubna přijely na Národní pochod pro život a rodinu tisíce lidí z celé republiky. "Rodina založená na manželství muže a ženy je nejlepším místem pro přijetí a výchovu dětí a tím i nejúčinnější prevencí tisíců potratů," shrnula hlavní poselství Zdeňka Rybová, místopředsedkyně pořádajícího Hnutí Pro život ČR.

Program Národního pochodu pro život a rodinu zahájila mše svatá v pražské katedrále a pokračoval i přes nepřízeň počasí v parku na Klárově. Samotný pochod pro život a rodinu prošel centrem Prahy již po sedmnácté.

Kardinál Dominik Duka zveřejnil na svém facebookovém profilu komentář: "Dnes jsem se zúčastnil mše svaté a pochodu pro život a rodinu. Ať už nás bylo úředně uvedených pět nebo šest tisíc, nebo více, dokázali jsme už zaplnit Václavák. Nejdůležitější však je, že jsme pochodovali pro něco, ne jen proti něčemu, jak je u nás obvyklé. Chceme být nejen v opozici, ne jen kritizovat, ale zaujímat pozici a umět povzbudit k dobrému."

Jak připomněla na závěr bohoslužby za nenarozené děti, rodiče a lékaře Zdeňka Rybová: "Naše dnešní shromáždění ... není v první řadě demonstrací proti potratům, je pochodem pro život. Je vyjádřením souhlasu se stvořeným řádem, je pochodem, v němž spolu s námi jdou celá staletí křesťanské civilizace. Sebevražedné kultury, které pohrdají počatým životem a znevažují rodinu, nemohou mít dlouhé trvání." (Celý text je v příloze této zprávy.)

Národní pochod pro život a rodinu doprovází apel premiérovi ČR upozorňující vládu, že jedinou státem nabízenou "sociální službou" párům čekajícím nečekaně dítě, je usmrcení nenarozeného dítěte. Hnutí Pro život ČR vyzývá k přehodnocení přístupu státu, aby rodiny čekající nečekaně zejména třetí dítě nebyly pod tak silným ekonomickým tlakem volit řešení, kterého později litují. Podle oficiálních statistik je početí třetího dítěte jednou z nejčastějších situací, kdy přicházejí nenarozené děti o život. V roce 2016 bylo usmrceno před narozením 20 300 dětí. Apel premiérovi Bohuslavu Sobotkovi podpořily osobními dopisy stovky rodin.

Hnutí Pro život ČR připravilo sérii videospotů s osobnostmi, které považují podporu Národního pochodu pro život a rodinu za důležitou.

Národnímu pochodu pro život a rodinu udělil záštitu prezident republiky Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a Jan Wolf, radní hl. m. Prahy. Akci podpořila řada organizací a firem, např. České dráhy nebo Magistrát hl. m. Prahy.

Hnutí Pro život ČR usiluje o záchranu životů nenarozených dětí a obnovu společenského i právního respektu k životu člověka od jeho početí do přirozené smrti.

Úvodní foto: (c) Lucie Horníková, Člověk a víra
Další fotogalerie: z Pochodu pro život a rodinu, z katedrály


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Aby se ve společnosti vědělo, že nejlepší je prostě pomoct
S Radimem Ucháčem, předsedou Hnutí Pro život ČR, jsme si povídali o nadcházejícím Pochodu pro život, který se bude konat v Praze 6. dubna. Současně jsme ale trochu hlouběji probrali smysl činnosti Hnutí Pro život ČR. Bavili jsme se o tom, proč dělají to, co dělají, i o tom, jak „odstínit křiklouny“, a položili i šťouravé otázky.

Národní pochod pro život podpoří pět legislativních opatření, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci
V sobotu 15. dubna se bude v Praze konat Národní pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Účastníci podpoří pět legislativních opatření pro rodiny, těhotné ženy a pro jejich nenarozené děti. Ty zbytečně přicházejí o život zejména kvůli ekonomickým obavám. Hnutí Pro život ČR proto žádá vládu a především Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v současné ekonomické situaci byla prioritou opatření, která ulehčí rodinám čekajícím nečekaně dítě jeho přijetí, a to zvláště rodinám očekávajícím třetí dítě.

Vláda musí ocenit přínos ekonomicky aktivních rodin se třemi a více dětmi
Letošním Národním pochodem pro život chce Hnutí Pro život ČR podpořit požadavky na investice do ekonomicky aktivních rodin, které mají tři a více dětí. Tyto rodiny zvláště nesou břímě nákladů na výchovu další generace. Hnutí Pro život ČR navrhuje dvě opatření: bezúročná podpora bydlení z fondu SFPI a odpuštění DPH na pořízení vozidla pro rodiny 3+.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR