POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

LINKA POMOCI

Čekáte nečekaně dítě
a chtěla byste mu dát šanci?

volejte
800 108 000

Potratový účinek hormonální antikoncepce je zpravidla uváděn výrobcem v informacích pro lékaře, někdy i přímo v příbalovém letáku, který je určen laické veřejnosti. Je však uváděn tak, aby princip účinku běžný uživatel nepochopil, a zároveň tak, aby při soudních sporech nebyl výrobce postižitelný.


Princip potratového účinku

Potratový účinek - znemožnění uhnízdění cca 5-denního embrya - se týká veškeré hormonální antikoncepce. Tento účinek nastupuje vlivem gestagenu, a to především u těch preparátů, kde je nízká estrogenová složka (dnes skoro u všech), která má normálně za cíl blokovat ovulaci. Estrogenová složka je však stále snižována pro subjektivní zdravotní potíže (vodnatost, nadváha, bolesti hlavy, ...), tím je i snižována účinnost blokování ovulace a nastupuje efekt potratový - znemožnění uhnízdění embrya. Potratový efekt se vyskytuje zejména u preparátů čistě gestagenních (pro kojící, ...), kde estrogenová složka úplně chybí.

Přehled preparátů

Níže uvedený seznam obsahuje hormonální antikoncepční preparáty předepisované a prodávané v České republice a vybrané citace týkající se potratového účinku hormonální antikoncepce, který je buď uveden přímo nebo jsou uvedeny blíže neuváděné "faktory". Potratový účinek se však týká veškeré dnes vyráběné hormonální antikoncepce.

Doporučujeme pročíst si příbalové letáky a odborné informace celé. Dozvíte se mj. i důležité informace o zdaleka nezanedbatelných zdravotních rizicích, která nejsou až tak řídká, jak by mohlo z některých letáků vyznívat.

Všechny níže uvedené informace jsou veřejně dostupné na internetové adrese Státního ústavu pro kontrolu léčiv.



Adele
Výrobce: PHARBIL

"Obsahuje malé množství dvou ženských hormonů: desogestrelu (progestogenu) a ethinylestradiolu (estrogenu). Ty brání tomu, abyste nepřišla do jiného stavu, stejným způsobem jako vaše přirozené hormony, když byste byla již těhotná, protože
1. Zastaví vývoj a každoměsíční uvolnění vajíčka (ovulaci).
2. Zahustí hlen v hrdle dělohy, takže je pro spermie obtížnější dostat se k vajíčku.
3. Pozmění výstelku dělohy, takže je méně pravděpodobné, že přijme oplodněné vajíčko."

Aidee
Výrobce: VIVAX

"Kontracepční účinek Aidee je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Aireen
Výrobce: PHARBIL

"Kontraceptivní účinek přípravku Ayreen je založen na interakci různých faktorů, mezi nimiž nejdůležitější jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Artizia
Výrobce: Zentiva

"Kontracepční účinek kombinované perorální antikoncepce (COC) je založen na synergickém působení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Azalia
Výrobce: Gedeon Richter

"Azalia obsahuje malé množství jednoho druhu ženského pohlavního hormonu progestogenu, desogestrelu. Proto se přípravek Azalia řadí mezi čistě progestogenní tablety, neboli minipilulky. Na rozdíl od kombinovaných antikoncepčních tablet tyto tablety neobsahují hormon estrogen, pouze progestogen. Většina čistě progestogenních antikoncepčních tablet, neboli minipilulek, působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných antikoncepčních tablet. Přípravek Azalia se liší od jiných minipilulek v tom, že dávka v něm obsažená je ve většině případů dostatečná k tomu, aby zabránila dozrání vajíčka. V důsledku toho má přípravek Azalia vysokou antikoncepční účinnost."

Belanette
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek Belanette je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Belara
Výrobce: Gedeon Richter

"Trvalé užívání přípravku Belara po dobu 21 dnů inhibuje sekreci hypofyzárního FSH a LH, a tím ovulaci. Endometrium proliferuje a prochází sekreční transformací. Mění se konzistence cervikálního hlenu. To brání migraci spermií cervikálním kanálem a mění jejich motilitu."

Bellvalyn
Výrobce: Laboratorios León Pharma, EGIS

"Hormony obsažené v přípravku Vám brání v otěhotnění podobně, jako by Vám přirozené hormony nedovolily „znovu“ otěhotnět, jakmile už jednou těhotná jste.
Kombinované antikoncepční tablety Vás chrání před otěhotněním trojím způsobem. Tyto hormony:
1. způsobí, že vaječníky přestanou každý měsíc uvolňovat vajíčko (zastaví ovulaci).
2. zahustí tekutinu v děložním hrdle tak, že spermatu ztíží možnost proniknout k
vajíčku.
3. změní výstelku dělohy a omezí tak její schopnost přijmout oplodněné vajíčko."

Bonadea
Výrobce: Haupt Pharma, Zentiva, HELM

"Kontracepční účinek kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Bonissa
Výrobce: STADA, Centrafarm

"Nepřetržité podávání přípravku Bonissa po dobu 21 dnů inhibuje sekreci hypofyzárního FSH a LH, a tím ovulaci. Endometrium proliferuje a dochází ke změnám sekrece. Mění se konzistence cervikálního hlenu. To zabraňuje migraci spermií cervikálním kanálem a mění motilitu spermií."

Cerazette
Výrobce: N.V. Organon

"Většina čistě gestagenních pilulek (POP) působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných pilulek. Cerazette se liší od většiny čistě gestagenních pilulek (POP) v tom, že dávka v něm obsažená je ve většině případů dostatečná k tomu, aby zabránila dozrání vajíčka. V důsledku toho má Cerazette vysokou kontracepční účinnost."

Cleodette
Výrobce: Laboratorios León Pharma

"Antikoncepční účinek přípravku Cleodette je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Cleonita
Výrobce: Laboratorios León Pharma

"Antikoncepční účinek přípravku Cleonita je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Cleosensa
Výrobce: Laboratorios León Pharma

"Antikoncepční účinek přípravku Cleosensa je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Clormetin
Výrobce: Doppel Farmaceutici, Laboratorios León Pharma

"Nepřetržitý příjem přípravku Clormetin po dobu 21 dnů inhibuje sekreci hypofyzárního FSH a LH a tím dochází k inhibici ovulace. Endometrium proliferuje a dochází ke změnám sekrece. Mění se konzistence cervikálního hlenu. To zabraňuje migraci spermií cervikálním kanálem a mění motilitu spermií."

Daisenette
Výrobce: Lek, Salutas, Barleben

"Daisenette 75 mcg obsahuje malé množství jednoho typu ženského pohlavního hormonu, progestagenu desogestrelu. Většina čistě progestagenových pilulek (POP) působí hlavně tím, že zabraňuje průniku spermií do dělohy, avšak ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní způsob účinku kombinovaných pilulek. Daisenette 75 mcg se od většiny čistě progestagenových pilulek (POP) liší tím, že obsahuje takovou dávku, která ve většině případů dokáže zabránit dozrání vajíčka. Výsledkem je vysoká účinnost přípravku Daisenette 75 mcg v ochraně proti početí."

Daylette
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek přípravku Daylette je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Daylla
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek přípravku Daylla je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Desogestrel Stada
Výrobce: STADA, Minerva

"Většina čistě gestagenních pilulek, působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných pilulek. Přípravek Desogestrel Stada na rozdíl od většiny čistě gestagenních pilulek obsahuje dávku, která je ve většině případů dostatečná k tomu, aby zabránila dozrání vajíčka."

Diane 35
Berlifarma

"Kontracepční účinek Diane-35 je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna cervikální sekrece."

Diecyclen
Výrobce: Laboratorios León Pharma

"Antikoncepční účinek přípravku Diecyclen je založen na spolupůsobení různých faktorů, z nichž nejdůležitější je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Dienille
Výrobce: Laboratorios León Pharma

"Antikoncepční vlastnosti přípravku Dienille vycházejí z několika faktorů. Primárním mechanismem je inhibice ovulace a změna cervikálního hlenu."

Ditinell
Výrobce:Laboratorios León Pharma, EGIS

"Antikoncepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž inhibice ovulace a změny endometria jsou považovány za nejdůležitější."

Ebelya
Výrobce: Haupt, Heaton

"Přípravek Ebelya je kombinovaná perorální antikoncepce, která obsahuje ethinylestradiol (EE) a levonorgestrel. Ethinylestradiol je perorální syntetický estrogen. Podobně jako přirozený estradiol má ethinylestradiol proliferační účinek na epitel ženských pohlavních orgánů. Stimuluje tvorbu cervikálního hlenu a snižuje jeho viskozitu. Ethinylestradiol podporuje růst ductus lactiferi a inhibuje kojení. Levonorgestrel má gestagenní účinky na sekreční konverzi endometria. Levonorgestrel brzdí sekreci gonadotropinu v předních lalocích hypofýzy. Kromě toho má levonorgestrel anti-estrogenní a malé androgenní účinky."

Ellaone
Výrobce: Cenexi

"Ulipristal-acetát je perorálně aktivní syntetický selektivní modulátor progesteronového receptoru, který působí tím, že se váže s vysokou afinitou na lidský progesteronový receptor. Při nouzové antikoncepci je za mechanismus působení považována inhibice nebo zpoždění ovulace potlačením vzestupu LH."

Eloine
Výrobce: Bayer

"Antikoncepční účinek přípravku Eloine je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Emona
Výrobce: Laboratorios León Pharma, EGIS

"Antikoncepční účinek přípravku Emona je založen na interakci různých faktorů, z nichž inhibice ovulace a změny endometria jsou považovány za nejdůležitější."

Escapelle
Výrobce: Bayer, Gedeon Richter

"Přípravek Escapelle působí pravděpodobně tak, že:
1) zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníku;
2) zabraňuje spermiím v oplodnění jakéhokoli vajíčka, které již mohlo být uvolněno."

Evra
Výrobce: Janssen Pharmaceutica

"Evra působí estrogenní a gestagenní aktivitou ethinylestradiolu a norelgestrominu supresigonadotropinu. Primárním mechanismem účinku je inhibice ovulace, ale k účinnosti přípravku mohou také přispívat změny cervikálního hlenu a endometria."

Feminegi
Výrobce: Laboratorios León Pharma, EGIS

"Kontracepční účinek přípravku Feminegi je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Femoden
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Flaya
Výrobce: Heaton

"Nepřetržitý příjem přípravku Flaya po dobu 21 dnů inhibuje sekreci hypofyzárního FSH a LH a tím ovulaci. Endometrium proliferuje a dochází ke změnám sekrece. Mění se konzistence cervikálního hlenu. To zabraňuje migraci spermií cervikálním kanálem a mění motilitu spermií."

Foxinete neo
Výrobce: Sandoz

"Antikoncepční účinek přípravku Foxinette Neo je založen na kombinaci různých faktorů, nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna ve vaginální sekreci."

Gentilion
Výrobce: EGIS

"Antikoncepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž inhibice ovulace a změny endometria jsou považovány za nejdůležitější."

Gracial
Výrobce: Organon

"Antikoncepční účinek je založen na společném působení různých faktorů. Nejdůležitějšími z nich jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Gravistat 125
Výrobce: Bayer

"Antikoncepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž nejdůležitějšími jsou inhibice ovulace a změny cervikální sekrece."

Harmonet
Výrobce: Pfizer, Haupt Pharma

"CHC účinkují tak, že potlačují gonadotropiny. Ačkoli primárním mechanismem tohoto účinku je inhibice ovulace, spolupůsobí i další faktory, jako je změna cervikální sekrece (která činí přístup spermií do dělohy obtížnějším) a změny endometria (snižuje se pravděpodobnost nidace vajíčka)."

Indirette
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek COC je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z těchto faktorů je inhibice ovulace a změny endometria."

Jangee
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek přípravku je založen na interakci různých faktorů, kdy se za nejdůležitější považuje inhibice ovulace a změny v endometriu."

Jaydess
Bayer

"Jaydess má převážně lokální progestagenní účinek v dutině děložní. Vysoká koncentrace levonorgestrelu v endometriu tlumí endometriální estrogenové a progesteronové receptory, snižuje tak citlivost endometria vůči cirkulujícímu estradiolu. Výsledný efekt je silně antiproliferativní. V endometriu jsou patrné morfologické změny a mírná reakce na cizí těleso. Zahuštění cervikálního hlenu brání průniku spermií cervikálním kanálem. Místní prostředí uvnitř dělohy a vejcovodů inhibuje mobilitu a funkci spermií a brání tak oplodnění. V klinických studiích s Jaydess byla ovulace pozorována u většiny subjektů studie."

Jeanine
Výrobce: Jenapharm, Bayer

"Antikoncepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Katya
Výrobce: Haupt Pharma

"Antikoncepční účinek kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny v endometriu."

Lamya
Výrobce: Cenexi

"Podobně jako jiné pilulky obsahující pouze gestagen je přípravek Lamya nejvhodnější pro kojící matky a pro ženy, které nemohou nebo nechtějí užívat estrogeny. Na rozdíl od tradičních pilulek obsahujících pouze gestagen je kontracepčního účinku přípravku Lamya dosaženo zejména inhibicí ovulace. Mezi další účinky patří zvýšená viskozita cervikálního hlenu."

Leanova
Výrobce: STADA

"Antikoncepční účinek kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Leverette
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Levosert
Gedeon Richter

"Kontracepční mechanismus účinku IUS s obsahem levonorgestrelu je založen hlavně na hormonálních účincích vyvolávajících následující změny: - Prevence proliferace endometria - Zahuštění cervikálního hlenu, které brání průniku spermií - U některých žen suprese ovulace."

Lindynette
Výrobce: Gedeon Richter

"Obsahuje dva typy hormonů, estrogen ethinylestradiol a progestogen gestoden. Tyto hormony zabraňují každoměsíčnímu uvolnění vajíčka z vaječníků (ovulaci). Také zahušťují hlen v hrdle dělohy (v cervixu), takže se ztíží možnost proniknutí spermií k vajíčku, a ovlivňují děložní výstelku tak, že je méně pravděpodobná možnost uhnízdění oplodněného vajíčka."

Lisvy
Výrobce: Bayer, Gedeon Richter

"Antikoncepční účinek kombinovaných hormonálních kontraceptiv je založen na interakci nejrůznějších faktorů, z nichž nejdůležitější jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Loette
Výrobce: Pfizer, Haupt Pharma

"COC účinkují tak, že potlačují gonadotropiny. Ačkoli primárním mechanizmem tohoto účinku je inhibice ovulace, spolupůsobí i další faktory, jako je změna cervikální sekrece (která činí přístup spermií do dělohy obtížnějším) a změny endometria (snižuje se pravděpodobnost nidace vajíčka)."

Logest
Výrobce: Bayer Pharma, Delpharm Lille

"Antikoncepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Luisea
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek přípravku Luisea je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Lunafem
Výrobce: Bayer Pharma, Delpharm Lille

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Lusienne
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž inhibice ovulace a změny endometria jsou považovány za nejdůležitější."

Maitalon
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek přípravku Maitalon je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Marvelon
Výrobce: Organon

"Kontracepční účinek kombinovaných hormonálních kontraceptiv (CHC) je založen na společném působení různých faktorů. Nejdůležitějšími z nich jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Menyan
Výrobce: Accord Healthcare, Wessling, Zakłady Farmaceutyczne “Polpharma”

"Přípravek Menyan 0,25 mg/0,035 mg tablety působí mechanismem suprese gonadotropinu estrogenními i gestagenními účinky ethinylestradiolu a norgestimátu. Hlavním mechanismem účinku je inhibice ovulace, avšak změny týkající se cervikálního hlenu, tubární motility a endometria mohou rovněž přispívat k účinnosti přípravku."

Mercilon
Výrobce: Organon

"Kontracepční účinek kombinovaných hormonálních kontraceptiv (CHC) je založen na společném působení různých faktorů. Nejdůležitějšími z nich jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Microgynon
Výrobce: Bayer Pharma

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Minerva
Bayer

"Kontracepční účinek přípravku Minerva je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna cervikální sekrece."

Minesse
Výrobce: Pfizer, Haupt Pharma

"CHC účinkují tak, že potlačují gonadotropiny. Ačkoli primárním mechanismem tohoto účinku je inhibice ovulace, spolupůsobí i další faktory, jako je změna cervikální sekrece (která činí přístup spermií do dělohy obtížnějším) a změny endometria (snižuje se pravděpodobnost nidace vajíčka)."

Minisiston
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Minulet
Výrobce: Pfizer, Haupt Pharma

"CHC účinkují tak, že potlačují gonadotropiny. Ačkoli primárním mechanismem tohoto účinku je inhibice ovulace, spolupůsobí i další faktory, jako je změna cervikální sekrece (která činí přístup spermií do dělohy obtížnějším) a změny endometria (snižuje se pravděpodobnost nidace vajíčka)."

Mirelle
Výrobce: Bayer Pharma, Delpharm Lille

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Mirena
Bayer

"Mirena má převážně lokální progestagenní účinek v dutině děložní. Vysoká koncentrace levonorgestrelu v endometriu tlumí endometriální estrogenové a progesteronové receptory, snižují tak citlivost endometria vůči cirkulujícímu estradiolu. Výsledný efekt je silně antiproliferativní. V endometriu jsou patrné morfologické změny a mírná reakce na cizí těleso. Zahuštění cervikálního hlenu brání průniku spermií cervikálním kanálem. Místní prostředí uvnitř dělohy a vejcovodů inhibuje mobilitu a funkci spermií a brání tak oplodnění. U některých žen dochází k inhibici ovulace."

Mistra
Výrobce: Gedeon Richter

"Přípravek Mistra je CHC s antiandrogenním účinkem. Jeho estrogenní složkou je ethinylestradiol a progestogenní složkou je dienogest.
Kontracepční účinek přípravku Mistra je založen na interakci různých faktorů, nejdůležitějším z nich se zdá inhibice ovulace a změny endometria."

Mylaz
Výrobce: Laboratorios León Farma, McDermott Laboratories, Mylan Hungary

"Kontracepční účinek přípravku Mylaz je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Myline
Výrobce: Laboratorios León Farma, McDermott Laboratories, Mylan Hungary

"Kontracepční účinek přípravku Myline je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Myxy
Výrobce: Laboratorios León Farma

"Antikoncepční účinek přípravku Mywy je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Natalya
Výrobce: Pharbil Waltrop, Pabianickie Zaklady Farmaceutyczne

"Antikoncepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž je nejdůležitější inhibice ovulace a změny cervikální sekrece."

Nelya
Výrobce: Haupt, Heaton

"Antikoncepční účinek kontracepčních pilulek spočívá v interakci nejrůznějších faktorů, z nichž nejdůležitější jsou inhibice ovulace a změny na endometriu."

Novynette
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek CHC je založen na společném působení různých faktorů. Nejdůležitějšími z nich jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

NuvaRing
N.V. Organon

"NuvaRing obsahuje etonogestrel a ethinylestradiol. Etonogestrel je gestagen odvozený od 19- nortestosteronu, který se váže vysokou afinitou na receptory progesteronu v cílových orgánech. Ethinylestradiol je estrogen hojně používaný v antikoncepčních přípravcích. Antikoncepční působení přípravku NuvaRing je založeno na různých mechanismech, z nichž nejdůležitější je zábrana ovulace."

Postinor-2
Výrobce: Gedeon Richter

"Přesný mechanismus účinku přípravku Postinor-2 není znám. Předpokládá se, že levonorgestrel při doporučeném dávkování zabraňuje především ovulaci a fertilizaci, jestliže styk nastal v preovulační fázi, kdy je pravděpodobnost fertilizace nejvyšší."

Qlaira
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek COC je založen na interakci různých faktorů, z nichž nejdůležitější je inhibice ovulace, změny cervikálního sekretu a změny endometria."

Regulon
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek COC je založen na společném působení různých faktorů. Nejdůležitějšími z nich jsou inhibice ovulace a změny v cervikální sekreci."

Sayana
Výrobce: Pfizer

"Injekční suspenze přípravku SAYANA potlačuje sekreci hypofyzárních gonadotropinů, což zabraňuje zrání folikulů s následnou anovulací. Primární mechanizmus inhibice ovulace vyvolává také ztenčení endometria a tyto účinky jsou zodpovědné za antikoncepční působení."

Sunya
Výrobce: Haupt

"Kontracepční účinek kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny v endometriu."

Tri-Regol
Výrobce: Gedeon Richter

"Kontracepční účinek perorálních kontraceptiv je založen na spolupůsobení různých faktorů, ze kterých je nejdůležitější inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci sliznice a endometria."

Trinovum
Výrobce: Janssen

"Trinovum působí mechanismem suprese gonadotropinu estrogenními i gestagenními účinky ethinylestradiolu a hlavního metabolitu norethisteronu norelgestrominu. Hlavním mechanismem účinku je inhibice ovulace, avšak změny týkající se cervikálního hlenu, tubární motility a endometria mohou rovněž přispívat k účinnosti přípravku."

Triquilar
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek kombinovaných orálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Vreya
Heaton

"Antikoncepční účinek je způsoben kombinací centrálních a periferních mechanismů, nejdůležitějších z nich je inhibice ovulace a změny cervikálního hlenu. Navíc, morfologické a enzymatické změny endometria přispívají k prevenci těhotenství"

Yadine
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změna v cervikální sekreci."

Yasminelle
Výrobce: Bayer

"Kontracepční účinek Yasminelle je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."

Yaz
Výrobce: Bayer

"Antikoncepční účinek přípravku YAZ je založen na spolupůsobení různých faktorů. Nejdůležitější z nich je inhibice ovulace a změny endometria."



Linka pomoci nabízí doprovázení ženám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte. Linka pomoci není zaměřena na podporu sociálního začlenění a ochranu před sociálním vyloučením. Konzultace jsou poskytovány bezplatně.

ZAVOLEJTE NEBO NAPIŠTE
na 800 108 000 nebo na poradna@linkapomoci.cz

Služby konzultantek:
   pondělí 9-12, 18-21
   středa 9-12, 18-21
   čtvrtek 18-21
   pátek 9-12, 18-21


1:14

Co budeš dělat? Jseš v tom





Living in CZ and unexpectedly pregnant?

Anonymně pište...
Linka pomoci 800 108 000
Služby jsou poskytovány pouze ženám v České republice.

Pokud jste v zahraničí a potřebujete pomoc, napište emailem na adresu info@hnutiprozivot.cz. Děkujeme.

Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR