POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Rozloučení s miminkem po zamlklém těhotenství

16/10/2024, HPŽ ČR po potratuze života

O zamlklém těhotenství se už čas od času mluví i píše. Už není „neznámou“ bolest rodičů, kteří takto přijdou o nenarozené miminko. Je to trápení umocněné tím, že krátce předtím zažívali radostné pocity z počatého dítěte. Co se však ještě nejspíš moc neví, je, že miminko, o které takto rodiče přijdou (v zásadě ale každé nenarozené dítě), je dle platné legislativy možné důstojně pohřbít. Následující zkušenost paní Týny je právě o tom.

V lednu tohoto roku jsme s manželem zažili velkou radost z toho, že se nám podařilo podruhé otěhotnět. O to větší zklamání přišlo, když jsme zjistili, že se těhotenství nevyvíjí úplně dobře, a nakonec mi paní doktorka řekla, že děťátko v osmém týdnu zamlklo. V tu chvíli jsem byla ochromená, nevěděla jsem, co mám dělat, a ani mě nenapadaly žádné otázky; koneckonců i kdyby mi v tu chvíli někdo všechno dopodrobna vysvětlil, asi bych to úplně nevnímala.

Duše našeho miminka
Šlo mi zejména o duchovní prospěch našeho děťátka, a tak jsem napsala známému, který je katolickým jáhnem. Katolická církev říká, že neví, co se s těmito nepokřtěnými dětmi stane. Poradil mi dát dítěti jméno, nechat za něj odsloužit mši svatou a svěřit jej Božímu milosrdenství. Povzbudil mne, že existuje křest touhy, kterou může u jakéhokoliv nepokřtěného člověka před smrtí vzbudit sám Bůh. U dětí věřících rodičů, kteří by dítě pokřtili, je téměř jisté, že je Bůh spasí tímto způsobem. Současně mi poradil, že je možné pohřbít tělesné ostatky děťátka.

V nemocnici
Předtím mě ale ještě čekalo rozhodnutí, zda tělíčko miminka nechám odejít přirozenou cestou, nebo půjdu na zákrok – revizi dělohy – a nechám to na lékařích. Hodně informací jsem čerpala ze stránek ditevsrdci.cz a perinatalniztrata.cz a postupně zjistila, že co lékař, to názor. Současně každá žena potřebuje tuto ztrátu prožít jinak. Jedné vyhovuje „mít to rychle za sebou“, jiná potřebuje čas a prostor rozloučit se s miminkem. Moje cesta vedla druhý den do nemocnice. Měla jsem štěstí na vlídného a chápajícího lékaře, se kterým jsem se domluvila na termín zákroku o týden později, pokud do té doby neproběhne samovolný potrat. Hodně mi to pomohlo stanovit určitou hranici v nejistotě z toho, co a kdy bude.

Zákrok nakonec proběhl a až jsem se divila, s jakým pochopením a empatií jsem se setkala u lékařů i sester. Když jsem se zeptala na vydání ostatků dítěte, řekli mi, že je nemohou vydat mně osobně, ale pouze pohřební službě. Mé další kroky směřovaly tedy do kanceláře pohřební služby. Cena za vypravení pohřbu ovšem byla příliš vysoká, a tak jsem už téměř obrečela to, že ani nebudu moct děťátko pohřbít. Určitou útěchu mi dávalo vědomí, že nemocnice musí podle zákona s těmito ostatky zacházet humánně a nelikvidovat je s biologickým odpadem, a hlavně to, že z duchovního hlediska jsem pro své dítě udělala vše, co bylo v mých silách. Znovu mi ale pomohl známý jáhen, když mi doporučil obrátit se na Hnutí Pro život.

Vydání ostatků našeho miminka
Pracovnice Hnutí Pro život na Lince pomoci mě ujistila, že nemocnice jedná protiprávně, když mi nechce vydat ostatky mého dítěte. O několik týdnů později jsem se dozvěděla, že v mnoha jiných nemocnicích s tímto problém není. Zkusila jsem tedy zavolat do nemocnice a požádat o vydání ostatků dítěte. Sestra či lékařka, která se mnou mluvila, mi řekla, že s takovým požadavkem se ještě nesetkala, ale že se zkusí zeptat primáře a mám zavolat za dvě hodiny. Mezitím jsem s Hnutím Pro život řešila i možnost, že můj požadavek nemocnice zamítne a bude potřeba jej řešit právní cestou. Hodně šlo o čas, protože nemocnice má povinnost uchovávat ostatky dítěte 96 hodin od provedení zákroku.

Nevím, jakou roli mezitím hrála komunikace Hnutí Pro život s právním oddělením nemocnice, ale když jsem volala do nemocnice podruhé, bylo mi řečeno, že není problém mi ostatky dítěte vydat. Mám přijít druhý den s dokladem totožnosti.

Koupila jsem malou dřevěnou truhličku a s ní šla do nemocnice. Tam už na mě čekali a jednání proběhlo v neutrální atmosféře – ani neochota či zlost, ani přílišná vstřícnost. Než jsem vyplnila nacionále do narychlo rukou předepsaného formuláře (skutečně vše nasvědčovalo tomu, že na podobné případy tu nejsou zvyklí), další pracovník uložil ostatky dítěte do truhličky. Ještě jeden podpis do úřední knihy a mohla jsem jít.

Když se chce, všechno jde
Zbývalo dořešit pohřbení našeho miminka. Domluvila jsem se s tetou, že je můžu pohřbít do rodinného hrobu, který je psaný na její jméno. Ale jakým způsobem to provést, abych se nedopustila protiprávního jednání? Hnutí Pro život mi opět pomohlo, když pro mě zjistilo právní náležitosti. Celý pohřeb, i pokud by se jednalo o dospělého člověka, mohu vypravit sama bez pohřební služby, pouze se souhlasem správy hřbitova. Teoreticky i hrob můžu vykopat sama bez hrobníka, pokud dodržím hygienické normy. Normy jsou však stanoveny pro uložení ostatků dětí od narození do dvanácti let, nepočítají s malinkým tělíčkem uloženým v deseticentimetrové truhličce.

S těmito nabytými znalostmi jsem zavolala na správu hřbitova. Byli velmi vstřícní, ale na rovinu mi také řekli, že se s takovým případem ještě nesetkali, takže si o tom vyhledají nějaké informace a ozvou se mi. Už za dvě hodiny mi volali, vyžádali si ode mě kopii lékařské zprávy z nemocnice, která poslouží jako doklad, o jaké ostatky se jedná, a obratem mi poslali formulář žádosti o uložení ostatků do hrobu, upraveného pro tuto konkrétní situaci. Ten jsme s tetou obě podepsaly a domluvily se, do které části hrobu budou ostatky miminka uloženy. Také jsem se domluvila s knězem a v určený den jsme s krátkým obřadem na hřbitově ostatky našeho děťátka pohřbili.

Díky!
Velké díky patří Bohu, který ve správný čas poslal správné lidi, aby mi pomohli vše zdárně vyřešit. A také velké díky všem lidem kolem mě, kteří mi pomáhali a podpořili mě, abych celou záležitost dotáhla do úspěšného konce.

Týna


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Je třeba zabít Lejeuna a jeho malé příšerky
Profesor Jérôme Lejeune (1926–1994) byl francouzský lékař, jeden ze zakladatelů moderní genetiky a přední odborník na mentální poruchy dětí. V roce 1958 se podílel na odhalení příčiny Downova syndromu a i jeho zásluhou se rozvinula prenatální diagnostika. Zatímco řada jiných vědců a lékařů v tom rozpoznali možnost, jak společnost „zbavit“ přítěže v podobě postižených dětí, Lejeune setrvale bádal nad možnostmi léčby, která má dnes své pokračování v oboru epigenetiky. Svůj život zasvětil doprovázení a terapii lidí s Downovým syndromem a jejich rodin.

Byla jsem progresivní aktivistkou
Dana Vitálošová je slovenská novinářka a feministka, jejímž cílem je bojovat proti novodobým formám násilí na ženách. Před rokem 2019 vedla na Slovensku online magazín feminist.fyi. Poté, co napsala několik článků o extrémismu v prostředí trans aktivismu, ji její názorová bublina „zrušila“. Dnes spolupracuje s konzervativním deníkem Štandard. Rozhovor je publikován v originále, ve slovenštině.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR

Anonymně pište...
Linka pomoci 800 108 000 - offline ×
Služby jsou poskytovány pouze ženám v České republice.

Pokud jste v zahraničí a potřebujete pomoc, napište emailem na adresu info@hnutiprozivot.cz. Děkujeme.