POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Šest let za mřížemi za obchod s potratovými tabletami

21/12/2018, postoj.sk, aktualne.sk, HPŽ ČR legislativa

Okresní soud v Bratislavě odsoudil k šesti letům vězení dvaačtyřicetiletou Hanu Lazovou za on-line prodej potratových tablet RU-486. Jde o přípravek, jehož prodej je v České republice sice legální, ale s omezením, a na Slovensku není registrován vůbec.

V České republice je výdej potratové tablety legální pouze na základě lékařského předpisu předepsaného lékařem se specializovanou způsobilostí v oboru gynekologie a porodnictví, a to pouze poskytovateli zdravotních služeb poskytujícímu zdravotní služby formou lůžkové péče.

Webové stránky Hany Beckley, která tablety prodávala, fungovaly sedm let. Případu se obšírně věnovalo i Hnutí Pro život ČR. Hana Lazová měla uvedenou adresu v Bratislavě a vystupovala celkem pod třemi jmény – Hana Lazová, Hana Sol a Hana Beckley. Jako Hana Beckley vystupovala poměrně otevřeně, popularizovala prodej potratové tablety například i v deníku MF Dnes v roce 2012: „Jde o normální byznys, když na Slovensku stojí potrat 300 až 400 eur.“ Postihu se nebála, protože uváděla trvalé bydliště v Nigérii.

Dlouholetý boj s nelegálním prodejem RU-486 popsal předseda Hnutí Pro život ČR Radim Ucháč pro slovenský zpravodajský portál aktuality.sk.

Protože jste se dlouhodobě zabývali touto stránkou a bojovali jste proti ní, jak hodnotíte nejnovější posun?
Ročně nás kontaktuje cca 400 žen na Lince pomoci, která je zaměřená na pomoc ženám uvažujícím o podstoupení potratu či majícím psychické obtíže po potratu. Proto jsme se s problémem nelegálního prodeje potratových tablet setkávali. Jedná se v podstatě o domácí potrat, který trvá tři dny s příslušným psychickým dopadem a významnými zdravotními riziky kvůli možnosti nekontrolovatelného krvácení. Součástí naší nabídky je proto i možnost odborné pomoci ženám, které po požití první tablety změní svůj názor a rozhodnou se dítě si nechat.
Vnímáme jako pozitivní, že orgány činné v trestním řízení dokázaly potrestat osobu, která cynicky zneužívala obtížné sociální situace žen pro vlastní obohacení. Mrzí nás, že to muselo dojít tak daleko. Existovaly i druhé stránky nabízející potratovou tabletu, které byly provozovány na Moravě, a zde se nám podařilo provozovatele přesvědčit o ukončení činnosti bez účasti Policie.

Kolik let jste s touto stránkou bojovali?
Průběžně jsme se o to pokoušeli asi sedm let. Bohužel velmi amatérsky a naivně jsme pouze upozorňovali na tuto nelegální činnost. V loňském roce už jsme se spojili s kolegy ze Slovenska, zapojili IT specialisty, právníky a po dohodě se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jsme následně zapojili i Policii ČR a paralelně slovenskou policii.

Myslíte si, že úřady už měly zasáhnout dřív?
Samozřejmě že ano. Na druhou stranu jsme všichni jen lidé a pokud přijde běžnému policistovi na stůl kauza vyžadující speciální znalosti z oblasti počítačové kriminality, farmacie a zdravotnictví, lze předpokládat, že si s tím nebude schopen poradit a případ se odloží. Ani nelze očekávat, že každé trestní oznámení se bez přiměřeného důvodu dostane na stůl specialistům u Policie. Když jsme toto pochopili, připravili jsme vše tak, aby Policie měla nejen dostatek důkazů, ale i klíčových informací, jak pachatele identifikovat.

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR