POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Nárůst prodeje postkoitální antikoncepce

11/10/2017, HPŽ ČR, SÚKL antikoncepce

Podle oficiálních statistik klesá počet umělých potratů i počet uživatelek hormonální antikoncepce. Zároveň však výrazně stoupá prodej postkoitální antikoncepce účinné až do pěti dní po styku a která může působit i jako rané abortivum. Je k dostání bez lékařského předpisu.

V roce 2016 bylo prodáno celkem 84 475 balení postkoitální (tzv. nouzové) antikoncepce. V roce 2015 to bylo 76 518 balení a před uvolněním tablet do volného prodeje v roce 2011 bylo v roce 2010 prodáno 43 661 balení. Podrobné statistiky jsou v příloze této zprávy.

Postkoitální antikoncepce obsahuje výrazně větší dávky hormonů než běžná hormonální antikoncepce. Pokud nedošlo k ovulaci, je dozrání a uvolnění vajíčka zablokováno či zpožděno. Pokud však již ovulace proběhla, mohou tablety působit jako rané abortivum - způsobí usmrcení počatého dítěte tím, že mu znemožní zahnízdit se v děloze.

V příbalových letácích postkoitální antikoncepce je uváděna pouze část účinků: "Působí tak, že mění aktivitu přirozeného hormonu progesteronu, který je důležitý pro ovulaci. Výsledným účinkem ... je zpoždění ovulace" nebo "působí pravděpodobně tak, že zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníku a zabraňuje spermiím v oplodnění jakéhokoli vajíčka, které již mohlo být uvolněno".

Postkoitální antikoncepci, někdy nazývanou také jako "pilulka po", nelze zaměňovat s potratovou tabletou, která způsobuje chemický potrat počatého dítěte až do 6. týdne těhotenství (RU-486) . Tyto chemické potraty jsou zahrnuty v oficiální statistice umělých potratů.

Informace o metodách vědomí plodnosti, o hormonální antikoncepci či (ne)spolehlivosti prezervativů nejsou příliš rozšířené (viz např. článek Nechce užívat hormonální antikoncepci). Přitom moderní metody rozpoznávání plodnosti jsou svou spolehlivostí nejen srovnatelné s hormonální antikoncepcí, ale zároveň jsou i ekologické a zejména respektují tělesnou integritu ženy (více na CENAP a LPP).


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Brání ovulaci i zahnízdění počatého dítěte
Podle oficiálních statistik klesá počet umělých potratů i počet uživatelek hormonální antikoncepce. Zároveň však výrazně stoupá prodej postkoitální antikoncepce. V roce 2016 bylo prodáno celkem 84 475 balení. V roce 2015 to bylo 76 518 balení a před uvolněním tablet do volného prodeje v roce 2011 bylo v roce 2010 prodáno 43 661 balení. Postkoitální antikoncepce obsahuje výrazně větší dávky hormonů než běžná hormonální antikoncepce.

Antikoncepční ruleta aneb když otěhotnět je riskantní
"Dobrý den, moc Vás prosím o pomoc. Je mi 17 a v pátek jsem zjistila, že jsem těhotná. Neberu antikoncepci, protože se mi to používání chemie nezdá, a proto používáme kondom. Využili jsme teda jeho jenom desetiprocentní šanci otěhotnět. Ale zrovna na nás to vyšlo. Ví o tom máma i babička..." A. D.

Dopady hormonální antikoncepce na ženské tělo
Hormonální antikoncepce se dnes nabízí jako něco samozřejmého, neškodného nebo dokonce prospěšného pro zdraví moderní ženy či dospívající dívky. Zkušenosti minulých let, stejně jako nové vědecké poznatky, však poukazují na výskyt závažných zdravotních problémů uživatelek tohoto druhu antikoncepce.


načíst další


Pomáháme nečekaně těhotným ženám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte. Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR