POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Vyhlášení Deklarace práv počatého dítěte

11/11/1999, HPŽ ČR legislativa

Praha, 11. listopad 1999 - Dne 22. listopadu 1999 v 15 hodin bude u příležitosti 10. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte slavnostně vyhlášena Deklarace práv počatého dítěte. Na pozvání poslance JUDr. Jiřího Karase proběhne slavnostní vyhlášení v Praze v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v Síni státních aktů. Vyhlašovateli deklarace jsou tři nevládní organizace: Asociace pro právní ochranu dětí a mládeže, Hnutí Pro život ČR a Občanský institut. Smyslem Deklarace práv počatého dítěte je kultivovat právní vědomí ve vztahu k nenarozeným dětem a vrátit úctu k životu na její místo v přirozeném žebříčku hodnot.

Hlavním cílem Deklarace je uvést do souladu náš právní řád s Listinou základních práv a svobod, která je součástí české ústavy a která stanoví, že lidský život je hoden ochrany již před narozením. Znamená to zakotvit do českého právního řádu právo každého člověka na život, které je předpokladem realizace všech ostatních lidských práv. Podporu Deklaraci práv počatého dítěte vyjádřilo již přes dvacet organizací a institucí.

Účast na vyhlášení mj. přislíbili Radovan Lukavský, emeritní arcibiskup Karel Otčenášek, hudební skladatel a klavírista Miloš Bok a hosté z USA a Slovenské republiky. Krátce po 16 hodině proběhne v místnosti č. 106 Poslanecké sněmovny PSP ČR tisková konference, které se zúčastní poslanec za KDU-ČSL JUDr. Ing. Jiří Karas, Doc. MUDr. Petr Hach, CSc., přednosta Histologického a embryologického ústavu při 1. lékařské fakultě UK v Praze a Zdeňka Rybová, tisková mluvčí Hnutí Pro život ČR. V průběhu vyhlášení Deklarace práv počatého dítěte bude zajištěn dostatečný prostor pro píšící novináře, fotografy a kameramany. Akreditujte se laskavě na níže uvedeném telefonním čísle.

Asociace pro právní ochranu dětí a mládeže je neziskové občanské sdružení, které se zaměřuje na problematiku ochrany práv dětí a mládeže. Založena byla před třemi roky a sdružuje odborníky z různých oborů.

Hnutí Pro život ČR je neziskovým občanským sdružením s cílem šířit a prosazovat úctu k lidskému životu od početí do přirozené smrti, především k životu nenarozených dětí, starých, postižených a nevyléčitelně nemocných lidí, podporovat rodinu a šířit vědecké poznatky o souvisejících věcech. Více informací je k dispozici na adrese http://www.hnutiprozivot.cz.

Občanský institut je neziskovou, nestátní, nestranickou vzdělávací institucí liberálně-konzervativní orientace. Pořádá přednášky, semináře a konference na aktuální politická a ekonomická témata, publikuje překlady i vlastní práce domácích konzervativních autorů.

K Deklaraci práv počatého dítěte se již mj. připojili:
Dětské centrum Paprsek, YMCA - Živá rodina, Liga pár páru, Společnost přátel domácí školy, Sdružení Ageus, Občanské sdružení Naděje, Kluby křesťanských žen, představitelé Orla, České velkopřevorství Suverénního řádu maltézských rytířů, HLI-CS, Kolegium katolických lékařů, Klub akademiků JM, Sdružení Ochrana nenarozeného života, Národní iniciativa pro život, Sdružení ochrana nenarozeného a postiženého života, Triality, Matice cyrilometodějská Olomouc, Umělecké sdružení Elgar, Galerie U prstenu, Kolpingovo dílo ČR, Společnost Otevřená rodina, Vyšší odborná škola misijní a teologická, Domov sv. Maří Magdalény, Okresní rada Junáka Brno-venkov a další.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR