POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Gibraltar: Doživotí se stalo záminkou pro zrušení ochrany nenarozených dětí

30/08/2021, podle agenturních zpráv legislativa

Šedesát dva procent oprávněných voličů hlasovalo pro zrušení jednoho z nejdůslednějších zákonů na ochranu života v Evropě. Při hlasování však nešlo o trest doživotí za potrat, který se stejně nepoužíval, ale pouze se stal záminkou k legalizaci umělých potratů.

Ochrana nenarozených dětí a jejich matek platila až do letošního léta v Gibraltaru – strategicky významném britském území na jihu Španělska, které od roku 1704 patří britské koruně a kontroluje vstup do Středozemního moře.

Na šesti a půl kilometrech čtverečních zde žije zhruba třicet pět tisíc obyvatel, v drtivé většině katolického vyznání. Šedesát dva procent oprávněných voličů přesto hlasovalo pro zrušení jednoho z nejdůslednějších zákonů na ochranu života v Evropě. Při hlasování však nešlo o trest doživotí za potrat, který se stejně nepoužíval, ale pouze se stal záminkou k legalizaci umělých potratů. Podstatu změny vystihl gibraltarský biskup Carmelo Zammit, že si voliči vybírají mezi životem a smrtí a že rozhodují o tom, zda ti nejvíce zranitelní budou mít i v budoucnu chráněno právo na život.

Pro ochranu života hlasovalo nakonec pouze 36 procent zúčastněných voličů. V číslech to bylo 7 656 pro nový zákon a 4 520 pro původní, protipotratový.

Vládu, která změnu iniciovala, tvoří koalice socialistů a liberálů, změnu zákona ale podpořila i hlavní opoziční sociálně demokratická strana. Protože potrat jako znamení emancipace by společnost odmítla, argumentace se točila především kolem oblíbeného „zdraví žen“ a média zásobovala veřejnost srdceryvnými příběhy o ženách, které musely za potratem do Španělska. Do moderní Evropy přece potraty patří a už vůbec ne takový zákon, kdy za potrat hrozí doživotní vězení. Samozřejmě nevadí, že za provedení potratu v Gibraltaru nikdo odsouzen nebyl.

Místní organizaci Gibraltar Pro-Life Movement vedli dlouhá léta manželé Patricia a George Parodyovi a je zakořeněná především mezi katolíky. Přesto jejími dalšími tahouny jsou mladý finančník a mluvčí organizace James Brenig a jeho manželka Stephanie, kteří patří k místní židovské komunitě. I tak ale zůstává gibraltarské zákonodárství formálně konzervativní. Potrat je možný do dvanáctého týdne těhotenství, pokud počaté dítě ohrožuje ženino fyzické či duševní zdraví nebo pokud je fatálně poškozeno. Ďábel je ovšem skryt v detailu. Jaká budou kritéria pro posouzení ohrožení fyzického a především duševního zdraví ženy? Většina potratů ve Velké Británii se provádí oficiálně právě z tohoto důvodu.

Jak dopadnou politické sliby poskytnout každé ženě poradenství a „všechnu podporu, jakou potřebuje“? Mluvčí James Brenig je opatrně optimistický: „Jsme rádi, že vláda alespoň souhlasí s tím, aby počet potratů byl co nejmenší a že nás pozvala ke spolupráci, aby žádná žena nebyla v situaci, že by musela jít na potrat kvůli nedostatku podpory.“

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR