POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Příběhy z Linky pomoci. Podobných jsou ročně čtyři stovky

16/09/2019, HPŽ ČR ze života

Volal nám pár, který potřeboval pomoct a poradit. Manželka podstoupila v nemocnici chemický potrat. Po požití první tablety personál viděl, že jí není dobře. Psychicky. Když pak odmítla druhou tabletu, dali jí naštěstí kontakt na nás. Jen škoda, že jí ho nedali ještě před první tabletou...

Pomáháme všem
Paní byla cizinka s ukrajinskými kořeny, která mluvila jenom rusky a rumunsky. Museli jsme tedy opravdu hodně oprášit ruštinu, abychom jí pomohli alespoň trochu se vyrovnat s postabortivním syndromem. Paní nechtěla na potrat, ale byla v obtížné situaci. Manžel je Rom, všechny peníze dal dle svých slov na to, aby jí zařídil papíry k pobytu. Bydlí se švagrem, který má také dítě, v malém bytě, přičemž ona má z předchozího vztahu ještě dvě děti. Prostě se jí zdálo, že tu situaci nezvládne a zlomilo ji to. Další úskalí žen cizinek, zvláště když nemluví česky (nebo anglicky), spočívá v tom, že se jim pomoci nedostane a ani vůbec netuší, kam se o pomoc obrátit.

Druhé vybojované dítě a stmelená rodina
Dlouhodobě doprovázíme klientku, která má za sebou obtížné životní období včetně narkomanie. Otěhotněla a vzhledem ke své situaci si byla jistá, že se o dítě nedokáže postarat. Jen se mohla rozhodnout zda potrat nebo adopce... Ale nakonec to zvládla, dítě porodila a vdala se. Prvních pět měsíců strávila v krizovém centru, protože dítě bylo závislé na barbiturátech. Nicméně to je příběh se šťastným koncem. Maminka se pod dohledem učila jak se starat o miminko, měla podporu manžela i prarodičů. Jenže... díky tomu, že je v krizovém centru, se dostala do hledáčku Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a reálně jí hrozilo odebrání dítěte. Vrhli jsme se do práce a napsali jsme ombudsmance, kde byli velmi ochotní, poskytli jsme advokáta, spojili se se senátorkou Jitkou Chalánkovou, která osobně přišla i do soudní síně. Nakonec se nám podařilo dosáhnout odročení soudního jednání. Doplnili jsme potom soudní posudky, které vyšly pozitivně, a pravděpodobně dojde k zastavení soudního stání a dítě mamince zůstane. A výsledek? Paní, která nechtěla žádné dítě, čeká nyní už druhé. Kdo ví, jak by to vše dopadlo, kdyby se neměla kam obrátit o pomoc.

Třetí dítě a hypotéka
Je milé, když se dobrá věc podaří a máme o tom i zpětnou vazbu od klientů. Kontaktovala nás maminka, která řešila klasický problém: malý byt na hypotéku, malé auto, třetí dítě na cestě a k tomu manžel často na služebních cestách. Paní byla vyčerpaná, měla obavy, zda to zvládne. Ale zvládla to! Přišla nám SMSka, že při každé kontrakci nám děkuje za záchranu jejího chlapečka a že doufá, že se nám všechno dobré, co jsme pro ni udělali, vrátí.

konzultantky Linky pomoci

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Byla jsem progresivní aktivistkou
Dana Vitálošová je slovenská novinářka a feministka, jejímž cílem je bojovat proti novodobým formám násilí na ženách. Před rokem 2019 vedla na Slovensku online magazín feminist.fyi. Poté, co napsala několik článků o extrémismu v prostředí trans aktivismu, ji její názorová bublina „zrušila“. Dnes spolupracuje s konzervativním deníkem Štandard. Rozhovor je publikován v originále, ve slovenštině.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Naše nejvděčnější dítě
Spousta lidí si myslí, že starat se o více než dvě děti je nad lidské schopnosti. Radek a Magdalena Valovi mají dětí šest a z toho jedno těžce postižené, vyžadující nepřetržitou péči. Jak to zvládají?


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR