POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Větší šance pro děti při nečekaném těhotenství

06/12/2018, HPŽ ČR legislativatiskové zprávy

Svaz zdravotních pojišťoven vyhověl žádosti Hnutí Pro život ČR a rozhodl, že umožní všem gynekologům věnovat více času na poradenství ženám, které zvažují umělé ukončení těhotenství. „Slibujeme si od toho snížení počtu potratů,“ říká Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR.

Pokud žena nečekaně otěhotní a zvažuje umělé ukončení těhotenství, je její gynekolog jednou z autorit, která může poradit a rozhodnutí ženy ovlivnit. Informovat ženu o možných zdravotních dopadech umělého potratu a alternativních možnostech řešení její životní situace však vyžaduje čas, který gynekologové v rámci klinického vyšetření nemají k dispozici, nemají jej od zdravotních pojišťoven hrazený. Někteří gynekologové však pro toto poradenství využívají obecný mezioborový zdravotní výkon nazývaný Edukační pohovor s nemocným či rodinou. Podle Ing. Ladislava Friedricha, prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven bylo na zasedání Zdravotní sekce, kde jsou zastoupeni zdravotní ředitelé všech zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, „přislíbeno, že pokud smluvní gynekolog požádá zdravotní pojišťovnu o rozšíření smluvně dohodnutého rozsahu služeb o tento mezioborový výkon, bude mu vyhověno.“ Totéž přislíbila i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která uvádí, že v roce 2017 nemělo tento konzultační výkon nasmlouváno 73 % gynekologů.

„Všem 1400 gynekologům, kteří v České republice působí, nyní posíláme dopisy, ve kterých je na možnost nasmlouvat si tento výkon upozorňujeme, a zároveň jim nabízíme možnost odkazovat své pacientky, které se cítí být k potratu nuceny, na naši Linku pomoci, kterou provozujeme v rámci projektu Nesoudíme. Pomáháme,“ říká Radim Ucháč. Zároveň připomíná, že podle statistik Linky pomoci je k potratu nuceno 80 % žen, které se na ni obrátí. Gynekology bude informovat i Česká gynekologická a porodnická společnost.

Původně se Hnutí Pro život ČR snažilo prosadit zavedení nového gynekologického zdravotního výkonu, který by byl určený specificky pro poradenství při nečekaném těhotenství. Zdravotní pojišťovny jej však zamítly, bály se, že specifické konzultační výkony by začaly požadovat i další lékařské odbornosti. „Nevzdali jsme se a nakonec jsme dospěli k dohodě, že gynekologové budou moci plošně využívat existující mezioborový zdravotní konzultační výkon, byť to bude stát více peněz ze zdravotního pojištění, než kdyby byl vytvořen výkon specificky gynekologický,“ vysvětluje Radim Ucháč a dodává: „Velmi nám při jednání pomohla podpora vedení České gynekologické a porodnické společnosti a také konzultace na Ministerstvu zdravotnictví. Asi nejvíce nás potěšilo, že jsme se s vedením Svazu zdravotních pojišťoven shodli, že naším společným zájmem je snižovat počet umělých potratů.“

Významným impulsem, který napomohl finálnímu dosažení dohody, byla výzva Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR z června tohoto roku, aby Česká gynekologická a porodnická společnost a Ministerstvo zdravotnictví ČR zahájily jednání o problematice umělého ukončení těhotenství. „Tato výzva byla výsledkem jednání, která jsme s poslanci a poslankyněmi toho výboru vedli právě ohledně možnosti zavedení nového gynekologického konzultačního výkonu. Za jejich pozitivní přístup jsme velmi vděční,“ dodává Radim Ucháč.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR