POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Senát schválil pietní zacházení s těly dětí zemřelých před narozením

31/05/2017, HPŽ ČR legislativapo potratu

Senát schválil zákon o pohřebnictví, který mj. garantuje pietní zacházení s těly nenarozených dětí. Pro zákon hlasovalo 59 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo, devět se zdrželo. Podle zákona budou všechna těla dětí nad 500 g pohřbena buď rodiči nebo pohřeb zajistí obec. Má-li tělíčko méně než půl kila a rodiče nepožádají do 96 hodin o jeho vydání, je garantováno důstojné zpopelnění v krematoriu. Zákon o pohřebnictví připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj a Poslanecká sněmovna jej schválila koncem dubna.

Aktualizace z 30. 5. 2017: Zákon o pohřebnictví, který koncem dubna schválila Poslanecká sněmovna, byl doporučen senátním garančním Výborem pro územní rozvoj ke schválení. Zákon, který mj. garantuje pietní zacházení s těly nenarozených dětí, schválil i senátní Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a Ústavně-právní výbor. Senátoři zákon o pohřebnictví projednají na 7. schůzi Senátu.

Aktualizace z 28. 4. 2017: Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o pohřebnictví, který mj. garantuje pietní zacházení s těly nenarozených dětí. Zákon nyní míří do Senátu. Podle schváleného zákona budou všechna těla dětí nad 500 g pohřbena buď rodiči nebo pohřeb zajistí obec. Má-li tělíčko méně než půl kila a rodiče nepožádají do 96 hodin o jeho vydání, je garantováno důstojné zpopelnění v krematoriu.

Aktualizace z 9. 3. 2017: Vládní návrh zákona, který mj. garantuje pietní zacházení s těly nenarozených dětí, prošel druhým čtením díky hlasům poslanců KDU-ČSL. Během projednávání návrhu zákona o pohřebnictví navrhl poslanec Šenfeld (KSČM) jeho vrácení, což by vzhledem k blížícím se volbám znamenalo jeho zamítnutí. Kvůli navrhovaným kontrolám požadují odmítnutí zákona mnohé pohřební ústavy. Pro vrácení hlasovali především poslanci KSČM, ODS a TOP09. ČSSD byla rozdělena. Jednotný postoj KDU-ČSL a ANO umožnil pokračování projednávání.

Původní zpráva z 12. 12. 2016: Hnutí Pro život ČR zaslalo poděkování Karle Šlechtové, ministryni pro místní rozvoj, za dvouletou tvorbu vládního návrhu zákona o pohřebnictví. Ten od poloviny roku 2017 umožní důstojné zacházení s ostatky všech dětí, které zemřou před narozením. Vládní návrh zákona by měl být projednáván na schůzi Poslanecké sněmovny v lednu 2017.

Podle platných českých zákonů je dítě narozené bez známek života s porodní váhou pod 500 gramů  bráno jako odpad, který je nemocnice povinna likvidovat. Podobně se zachází s těly mrtvě narozených dětí a dětí po spontánním či umělém potratu.

Podle vládního návrhu zákona je garantováno pietní zacházení s pozůstatky a ostatky všech nenarozených dětí. V případě, že rodiče neprojeví zájem tělo svého mrtvě narozeného dítěte nechat pohřbít, bude pohřeb zajištěn obcí, a to slušným způsobem a podle místních zvyků. Tělo mrtvě narozeného dítěte bude chráněno státem, škůdci hrozí pokuta až 200 000 Kč.

V případě plodů po potratu je poskytovatel zdravotní služby povinen tělíčko vydat k pohřbení osobě blízké, a to včetně placenty a biologických zbytků potratu. Opuštěné plody po potratu osobou blízkou (po lhůtě 96 hodin od potratu) nesmí být spáleny ve spalovně s dalším odpadem, ale musí být zpopelněny v rakvi v krematoriu na náklady zdravotního pojištění.

Rodiče, kteří mají bolestnou zkušenost se ztrátou nenarozeného dítěte a byli by ochotni se o ni písemně podělit s poslanci, prosíme, aby se ozvali na adresu info@hnutiprozivot.cz.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR