POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Většina žen podstupuje potrat, aby uspokojilo své okolí

30/07/2018, JAPS statistika

Americký výzkumný tým pod vedením Priscilly Colemanové, profesorky lidského vývoje a rodinných studií na Státní univerzitě Bowling Green v Ohiu, v nedávné studii potvrdil dominantní převahu neblahých emočních následků umělých potratů u žen.

Kvalitativní studie vychází z internetového průzkumu 987 žen, které podstoupily jeden či více umělých potratů. Věkové zastoupení respondentek bylo 5 % ve věku 20 až 29 let, 15 % mezi 30 a 39 lety, 28 % mezi 40 a 49 lety, 37 % mezi 50 a 59 lety a 15 % nad 60 let. Ženy byly převážně z majoritního etnika, v domácnostech se středními nebo vyššími příjmy, vdané a poměrně dobře vzdělané (41 % dokončila vysokou školu, jen 2 % měla pouze základní vzdělání). Většina žen (70 %) podstoupila první umělý potrat do 21 let – pro většinu (69,8 %) to byl také jediný potrat; 19,7 % podstoupilo dva potraty, tři potraty zažilo 7,6 % respondentek, čtyři až devět potratů pak absolvovalo 2,9 % žen.

Psychické následky potratu
V průzkumu reagovaly ženy mj. na dvě hlavní otázky: Jaká jsou největší pozitiva vyplývající z Vašeho rozhodnutí pro potrat, jsou-li nějaká? Jaká jsou největší negativa vyplývající z Vašeho rozhodnutí pro potrat, jsou-li nějaká?

Odpovědi byly rozsáhlé, komplexní a neodpovídaly dominantnímu diskurzu o tzv. ženském zmocnění ("empowerment"), možnosti vzít život do vlastních rukou, osvobození od mužského jha atp. Naopak se ukázalo, že mnoho žen (téměř 32 %) nezmínilo ani jedno pozitivum potratu. U řady dalších se pozitiva týkala duchovního růstu, hledání odpuštění, či zapojení se do hnutí pro život – proměny, které přišly mnohdy až po mnoha letech bolestivého duševního strádání.

Nátlak a hluboký pocit ztráty
O negativních následcích potratu psaly ženy otevřeně – hluboký pocit ztráty, obavy o přežití, snížená kvalita života. Potrat znamenal pro mnohé z nich ničivý obrat v jejich sebepojetí, osobnosti a zapojení do společnosti. Častými zápornými pocity byly lítost, pocit hanby či viny, deprese, úzkosti, negativní sebehodnocení a sebedestruktivní tendence.

Velká část žen napsala, že se cítila tlačena k potratu svým okolím, jako by v této otázce neměla svobodnou volbu – 58,3 % žen šlo na potrat, aby uspokojilo někoho ve svém okolí, 73,8 % žen vnímalo, že nebyly ve svém rozhodnutí zcela osvobozeny od nátlaku jít na potrat, 28,4 % respondentek podstoupilo potrat ze strachu o ztrátu partnera. Přitom polovina (49,2 %) dle svých slov vnímala, že plod v jejich lůně byl lidskou bytostí, dvě třetiny žen (66 %) uvedly, že ve svém srdci věděly, že dělají chybu.

Odpovídá zkušenostem z ČR
Zjištění amerického výzkumu potvrzuje mnohaleté zkušenosti Hnutí Pro život ČR z Linky pomoci, že jen málo žen volí potrat skutečně "svobodně" a mnohdy jednají pod skrytým či otevřeným nátlakem ze strany svých partnerů, rodičů, dalších lidí a nejrůznějších okolností.

V roce 2017 poskytla poradna Linka pomoci bezplatně služby 367 klientkám. Prokazatelně pod tlakem bylo 47 % těhotných žen. Více než 22 % žen vyhledalo pomoc po potratu, k němuž byly donuceny partnerem, zastrašováním v rodině či obavami z budoucnosti. Téměř 10 % případů představovalo otevřené násilí.

Český zákon před tímto bezprávím nijak ženy nechrání. Důsledkem je smrt dítěte a pochroumaná psychika ženy.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...
Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR
Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.


načíst další


Pomáháme nečekaně těhotným ženám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte. Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR