POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Vy chcete zakázat potraty?

26/07/2018, HPŽ ČR legislativa

Podle posledních statistik počty potratů opět klesly. Nemáme spasitelský komplex a víme, že my sami nezachraňujeme svět. Ale chceme přispět svou troškou. Zákaz potratů je příliš málo. Chceme napomoci vytvořit kulturní prostředí, které si cení každé ženy i počatého dítěte. Vždyť na obou záleží.

"Vy chcete zakázat potraty?" zeptal se mne mladý muž během Celostátního setkání mládeže v Olomouci. Přišel za námi do informačního stánku. Chvíli pršelo, chvíli bylo hezky. Stovky lidí si vzaly různé materiály - letáky, modely dítěte ve 12. týdnu těhotenství nebo trička a zejména pak elegantní poznámkové bloky připravené především pro vysokoškolskou mládež. Lidé byli milí, s řadou z nich jsme se znali osobně nebo přes internet, mnohé jsme viděli prvně v životě – stejně jako toho mladého muže.

"Vy chcete zakázat potraty?" "Nechceme jenom zakázat potraty. Chceme hlavně změnit kulturu v naší zemi, aby zabití nenarozených dětí bylo vnímáno stejně nepřijatelně jako zabíjení židů nebo svrhávání vozíčkářů ze skály." Mladý muž se zamyslel a pak prohlásil: "Takže vám jde o zákazy." Odpověděl jsem mu: "Ne. Zákaz je jen deset procent toho, co chceme. Chceme, aby se každé počaté dítě mohlo narodit, aby otec dítěte byl své ženě oporou, aby si ženy vážily svého těla. I když je velmi důležité, zda zákon život nenarozeného dítěte chrání nebo jím pohrdá, bez změny kultury je každý zákon cárem papíru." Usmál se a odešel.

V Polsku se potraty přestaly provádět v roce 1993. Společnost je odmítala. Lékaři je odmítali. Zákon chránící ženy i jejich nenarozené děti jen stvrdil tehdejší stav.

I v naší zemi pociťujeme změny. Stále více lidí si uvědomuje, že budoucnost budeme mít jen se živými dětmi a zdravými rodinami. Podle posledních statistik počty potratů opět klesly. Nemáme spasitelský komplex a víme, že my sami nezachraňujeme svět. Ale chceme přispět svou troškou. Zákaz potratů je příliš málo. Chceme napomoci vytvořit kulturní prostředí, které si cení každé ženy i počatého dítěte. Vždyť na obou záleží.

Mgr. Radim Ucháč

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme nečekaně těhotným ženám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte. Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR