POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Přejmenují mateřskou a rodičovskou dovolenou na mateřskou a rodičovskou péči?

19/07/2018, HPŽ ČR legislativa

Zavádějící a znevažující názvy období, kdy se matka a otec starají o své malé děti, tedy mateřská a rodičovská dovolená, by mohly z české legislativy zmizet. Novelu zákona, která navrhuje přejmenování na mateřskou a rodičovskou péči, podal na podnět Hnutí Pro život ČR poslanec Aleš Juchelka a podepsalo ji dalších třicet pět poslanců.

"Současný název mateřská dovolená znevažuje péči o malé děti, a to především u těch rodičů, pro které péče o malé děti představuje ze zdravotních, ekonomických nebo sociálních důvodů náročné životní období. To byl stav, který jsme chtěli změnit," řekl k novele Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR.

Podle Aleše Juchelky (ANO) chtějí poslanci vyslat touto novelou do společnosti signál, že politici napříč politickým spektrem si uvědomují, jak důležitá pro stát je péče o děti a jejich výchova. "Přejmenováním dovolené na péči chceme ocenit péči matek a otců o malé děti. Chceme ocenit ženy, které dají přednost péči o děti před profesní kariérou," řekl Aleš Juchelka.

Přejmenování dovolené na péči zároveň odstraní i nevyhovující právní stav, který vytváří nejasnosti ohledně obsahu těchto zákonných pojmů. Mateřská a rodičovská dovolená jsou v zákoníku práce uvedeny jako překážky v práci na straně zaměstnance, zatímco dovolená je v zákoníku definována jako delší dobu trvajícího pracovní volno za účelem obnovy pracovní síly a zachování či upevnění zdraví.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR