POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Poslanci chtějí podpořit rodiny s dětmi. Podpora je cílena především na rodiny čekající nečekaně další dítě

18/07/2018, HPŽ ČR legislativa

Poslanci napříč politickým spektrem navrhli novelu zákona, která umožní rodinám dočerpat rodičovský příspěvek, který při narození dalšího dítěte propadá státu. Novelu připravil poslanec Aleš Juchelka.

"Vyplacení nevyčerpaného rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte představuje jednoduchou, spravedlivou a přesně zaměřenou pomoc především těm rodinám, které se mohou v důsledku nečekaného početí dalšího dítěte dostat do ekonomických potíží," řekl k novele Aleš Juchelka (ANO).

"S myšlenkou na tuto změnu zákona jsme Aleše Juchelku oslovili," říká Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR, "protože jsme přesvědčeni, že doplacení rodičovského příspěvku pomůže snížit počet umělých potratů, ke kterým přistupují rodiny z ekonomických důvodů."

Podle Aleše Juchelky nebude schvalování návrhu v Poslanecké sněmovně jednoduché, protože příslušná ministerstva se k ní z různých důvodů vyjadřují negativně, a proto není jisté, zda ji podpoří vláda. Přesto věří v úspěšné hlasování, protože novelu zákona podepsalo a podpořilo 26 poslanců z většiny parlamentních stran. "Je to unikátní situace, novelu podepsali kromě poslanců ANO jak zásadně pravicově smýšlející poslanci, tak i jejich kolegové z levice."

Novelu podporují například zástupci ODS Jan Bauer, Jan Skopeček a Marek Benda, poslanci KDU-ČSL Vít Kaňkovský a Marek Výborný, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, nebo naopak poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku za KSČM Hana Aulická Jírovcová nebo poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. Novela dává smysl i Pirátům, podepsali se pod ni první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a člen Výboru pro sociální politiku Lukáš Kolářík.

Rodičovský příspěvek v loňském roce nedočerpalo téměř devět tisíc rodin. Nevyčerpaná částka činila 582 milionů korun, což jsou 2,5 procenta celkového objemu finančních prostředků, které stát v loňském roce na rodičovských příspěvcích vyplatil. Částka, kterou rodiny v loňském roce nedočerpaly, činila v průměru 64 700 korun.

Navrhovaná novela neřeší pouze podporu ekonomicky slabších rodin, ale podporuje i demografické potřeby státu. Míra plodnosti v České republice sice postupně roste a v loňském roce se zvýšila na 1,67 dítěte na ženu, z dlouhodobého pohledu však nezajišťuje ani prostou reprodukci naší populace. K té je potřeba dosáhnout míry plodnosti minimálně ve výši 2,1 dítěte na jednu ženu. Celkem se v roce 2017 narodilo 114 405 dětí. Stále tak chybí 29 500 dětí, aby ČR dosáhla alespoň prosté reprodukce populace.

Význam této novely dokládá podle Radima Ucháče i skutečnost, že největší skupinou žen, které podle údajů Českého statistického úřadu každoročně podstoupí umělé ukončení těhotenství, jsou právě ženy se dvěma dětmi (ročně se jedná o cca 4900 žen). Podle všech dostupných údajů jsou to z velké části ekonomické důvody, proč se tyto rodiny pro potrat rozhodnou.

Z právního úhlu pohledu navrhovaná novela odstraní diskriminaci těch rodičů, kteří v důsledku narození dalšího dítěte nedočerpají státní podporu na dítě předcházející a v přepočtu na jedno dítě tak od státu získají podporu menší než jiné rodiny.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR