POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Polské černé protesty: Spontánní hnutí nebo důsledek velkých finančních investic?

30/10/2017, ordoiuris.pl analýzy

Loňské tzv. černé protesty byly prezentovány jako spontánní hnutí proti plné legislativní ochraně nenarozených dětí v Polsku. Z analýzy veřejně dostupných materiálů však vyplývá, že na údajně spontánní akce obdržely feministické organizace značné finanční prostředky ze zahraničí, zejména z organizací financovaných Georgem Sorosem. Analýzu vypracoval polský právnický institut Ordo Iuris.

Dostupná data naznačují, že na blokování občanské iniciativy "Stop potratům" obdržely feministky asi jeden milión zlotých. Do černých protestů se v rozporu se zásadou nestrannosti aktivně zapojila i část polských veřejných vysokých škol.

Do financování protestů byl přímo zapojen Global Fund for Women (GFW), který "prosazuje práva žen ve světě", což v praxi znamená podporu přístupu k umělým potratům. GFW je příjemcem grantů Sorosovy nadace Open Society Institute a zároveň donátorem organizace Astra se sídlem ve Varšavě. Jedná se o středo a východoevropskou síť žen pro reprodukční práva a zdraví a v Polsku působí skrz Federaci žen a plánování rodiny (Federa). Ta byla jednou z organizací, které sbíraly podpisy pod propotratový projekt "Zachraňme ženy" a organizovaly černé protesty.

V roce 2016 získala Federa/Astra od GFW grant ve výši 12 tisíc dolarů na zastavení přijetí vládního návrhu zákona na zákaz potratů. Astra tak s podporou GFW vytvořila "v celém Polsku širokou koalici ženských skupin a dalších organizací" a také "zahájila úspěšnou mediální kampaň, aby vyvinula v roce 2016 tlak na vládu, což vedlo k masovým protestům a polský parlament v říjnu ustoupil od navrhované legislativy". Ve stejném roce získala od GFW 10 tisíc dolarů také Fundacja Wspolpracy Kobiet spolupracující na černých protestech.

GFW ovlivňoval dění v Polsku i prostřednictvím kanadské organizace International Network of Women’s Funds. Ta je partnerem nizozemského fondu Mama Cash, který si klade za cíl "posílit feministické skupiny a hnutí". V roce 2016 podpořil 30 tisíci euro polskou skupinu instruktorů sexuální výchovy Ponton působící v rámci Federy a ve výroční zprávě oceňuje zapojení Pontonu do protestů proti navrženému zákazu potratů v Polsku. Dalších 16 tisíc euro získala holandská organizace Women on Waves na kampaň v zemích s "restriktivními potratovými zákony", mj. i v Polsku.

Sorosova nadace podporuje finančně v rámci "Programu pro reprodukční zdraví a práva" mj. i newyorskou organizaci International Women’s Health Coalition. Od ní získala Astra/Federa v roce 2016 grant ve výši 40 tisíc dolarů a jak opět uvádí výroční zpráva, díky této podpoře nedošlo k plánové změně polského zákona na zákaz potratů. Astra rovněž obdržela v roce 2016 v rámci programu "Ženská práva" grant ve výši 90 tisíc liber od britského Sigrid Rausing Trust.

Zvláštní grant ve výši čtyř tisíc euro na seminář o nebezpečí pro reprodukční zdraví a práva žen v Polsku obdržela od Evropské společnosti pro antikoncepci a reprodukční práva ředitelka Federy Krystyna Kacpura. Seminář se konal v listopadu 2016 a měl za cíl v souvislosti se zaregistrováním občanské iniciativy "Stop potratům" mj. vytvořit koalici neziskových organizací zabývajících se lidskými právy a ženskými otázkami a zainteresovat média v propotratové kampani.

Institucionální podpora černých protestů nepocházela jen od mezinárodních organizací. Významnou roli sehrály i sdělovací prostředky včetně titulů, které patří společnosti Agora SA (např. Gazeta Wyborcza), jejímž akcionářem je Media Development Investment Fund financovaný Georgem Sorosem.

Do politických protestů radikálních levicových kruhů se aktivně zapojila také část polských univerzit, které veřejně prohlašovaly, že nepřítomnost studentů na výuce v pondělí 3. října 2016 (tzv. černé pondělí) bude omluvena. K účasti na protestech vyzývaly i studentské svazy.

Ordo Iuris zkoumáním jen několika zdrojů konstatuje, že polské feministické organizace jsou pravidelně sponzorovány zahraniční propotratovou lobby. Nejkonzervativnější odhady naznačují, že jen v roce 2016 získaly organizace zodpovědné za černé protesty proti legislativnímu omezení potratů v Polsku asi jeden milión zlotých. Zmíněná podpora je pouze část financí, které zahraniční organizace poskytují polským propotratovým aktivistům vystupujícím proti plné legislativní ochraně nenarozených dětí.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

O smutném králi Belgie a slepé zuřivosti
Belgie je v současnosti etalonem „liberálních hodnot“. Do roku 1990 to však bylo jinak. Pod vlivem katolické církve a zásluhou mimořádné autority krále Baudouina I. Belgického a královny Fabioly byla Belgie jednou z mála evropských zemí, kde byly potraty nezákonné. Co se stalo? Odkud ten obrat o sto osmdesát stupňů?

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.


načíst další


Pomáháme nečekaně těhotným ženám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte. Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR