POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Hnutí Pro život ČR oslovilo devět tisíc lékařů s prosbou o spolupráci

07/12/2016, HPŽ ČR tiskové zprávy

Koncem listopadu oslovilo Hnutí Pro život ČR dopisem téměř devět tisíc lékařů. Prosí je o spolupráci na projektu Nesoudíme. Pomáháme. Projekt je určen ženám, které čekají nečekaně dítě a okolí nebo okolnosti je nutí k podstoupení potratu, aby se mohly rozhodnout skutečně svobodně.

Dopis oslovuje primárně gynekology, protože oni jsou ti, kteří s každou ženou před potratem mluví. Ne každý lékař asi vyjde vstříc, ale na druhou stranu i pro ty s dobrou vůlí je obtížné nějakým způsobem nečekaně těhotné ženě účinně pomoci, když jediný nástroj, který mají, je kyreta.

Dalšími příjemci dopisů jsou praktičtí lékaři. Vystavují ženám potvrzení o předoperačním vyšetření, znají často rodinné prostředí a mají možná větší vliv než samotní gynekologové.

Poslední skupinou jsou pediatři. Při spolupráci s nimi nejde pouze o nezletilé dívky, které čekají dítě, ale i o jejich matky. Navíc jednou z největších skupin žen, které podstupují potrat, jsou matky dvou dětí, které nemají zásadní existenční problémy. Asi nebudou své nečekané početí probírat nutně s pediatrem, ale snad boj o své dítě nevzdají tak lehko, budou-li v čekárnách potkávat materiály povzbuzující k jinému řešení krizové situace než je potrat.

Vážený pane doktore,
prosíme Vás o spolupráci v rámci projektu Nesoudíme. Pomáháme. Nabízí pomoc ženám, které se cítí být přímo či nepřímo nuceny okolím k podstoupení umělého potratu. Ročně je u nás provedeno 15 tisíc potratů „na žádost“. Mnohé jen proto, že si otec dítěte neuvědomí plný dopad svého jednání.
Jako lékař máte jedinečnou šanci vlídně povzbudit ženy, které uvažují o potratu. Je přirozené, že chcete každé své pacientce i jejímu nenarozenému dítěti pomoci, je-li to alespoň trochu možné. Zároveň si uvědomujeme, že kromě vlídného povzbuzení nemáte možnost, jak nečekaně těhotným ženám účinně pomoci.
Nabízíme Vám proto zaslání přiložených letáčků s kontakty odkazujícími na bezplatnou Linku pomoci, kde těhotné ženy najdou profesionální pomoc. Projekt Nesoudíme. Pomáháme podporuje několik desítek měst i řada nemocnic a zdravotnických zařízení - viz nesoudimepomahame.cz.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Národní pochod pro život podpoří pět legislativních opatření, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci
V sobotu 15. dubna se bude v Praze konat Národní pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Účastníci podpoří pět legislativních opatření pro rodiny, těhotné ženy a pro jejich nenarozené děti. Ty zbytečně přicházejí o život zejména kvůli ekonomickým obavám. Hnutí Pro život ČR proto žádá vládu a především Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v současné ekonomické situaci byla prioritou opatření, která ulehčí rodinám čekajícím nečekaně dítě jeho přijetí, a to zvláště rodinám očekávajícím třetí dítě.

Ženy podstupují umělý potrat především kvůli nespolehlivosti partnera a z ekonomických důvodů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Ipsos pro Hnutí Pro život ČR
Nespolehlivost partnera je pro čtvrtinu žen důvodem pro umělý potrat nečekaně počatého dítěte. Jako další významný důvod k podstoupení umělého potratu uvedly respondentky ekonomické důvody. To jsou jen některé ze zjištění exkluzivního průzkumu agentury IPSOS zpracovaného pro Hnutí Pro život ČR mezi jedním a půl tisícem žen, které podstoupily umělý potrat mezi srpnem 2020 a dubnem 2021.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR