POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Francouzský soud rozhodl: Usmívající se děti s Downovým syndromem na veřejnost nepatří

25/11/2016, fondationlejeune.org prenatální léčba

Francouzská Státní rada potvrdila zákaz veřejného vysílání filmu s dětmi s Downovým syndromem. O zrušení zákazu žádala Nadace Jérôma Lejeuna, která žalovala Vyšší radu pro audiovizuální vysílání za cenzuru spotu "Dear Future Mom".

Spot "Dear Future Mom" (Milá nastávající maminko) má již více než sedm a půl milionu shlédnutí. Vystupují v něm usmívající se děti a mladí lidé s Downovým syndromem, kteří ujišťují těhotné ženy, že jejich děti mohou být šťastné. Spot vyrobila v roce 2014 italská organizace CoorDown pro Světový den Downova syndromu.

Podle francouzské Státní rady je spot adresovaný těhotným ženám, které uvažují o podstoupení potratu, kontroverzní a usmívající děti s Downovým syndromem mohou vyvolávat špatné svědomí u těch žen, které s podstoupením potratu souhlasily.

Jean-Marie Le Méné, prezident Nadace Jérôma Lejeuna, vyjádřil rozhořčení nad tím, jak může někdo klást zachování a zničení lidského života na stejnou úroveň. Zdůraznil, že "ženy, které porodí nemocné dítě, svého rozhodnutí nelitují. Právě naopak. Ženy, které se rozhodnou opačně, později trpí pocity viny. Rozhodnutí Státní rady nutí lidi s Downovým syndromem, aby jejich právo na svobodu projevu ustoupilo právu na potrat." Nadace Jérôme Lejeuna se obává rozšiřování eugenické ideologie ve společnosti. Již dnes je 96% dětí s Downovým syndromem usmrceno před narozením.

Tvůrce spotu CoorDown spolu se Světovou aliancí pro postižené v médiích žádají francouzskou Státní radu, aby diskriminační zákaz zrušila. K jejich petici je možné se připojit na Change.org.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Trendy v prenatální diagnostice – vědecký pokrok bez pokroku mravního
Že prenatální diagnostika zažívá přímo raketový pokrok, tušíme asi všichni. Naše babičky o něčem podobném neměly ani tušení, dnešní nastávající maminky procházejí celou sérií vyšetření. Některá jsou užitečná, jiná ale stresující a dokonce mohou vést k tlaku na potrat. Stav prenatální diagnostiky prezentoval nedávno 8. mezinárodní kongres zaměřený na kontroverze v oblasti genetických vyšetření v prenatálním období.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Co medicína zmůže pro záchranu nenarozených dětí a co už ne
Velký pokrok techniky a medicínských a ošetřovatelských postupů dnes umožní přežít dětem, které byly jen několik let zpět odsouzeny k úmrtí. Technický pokrok, léčba a vývoj respektující postupy umožní přežití a otevřou možnost vyvíjet se dál. To ale neznamená, že medicína zvládne všechno a že záchrana života předčasně narozených dětí nepřináší dětem i maminkám problémy.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR