POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Svoboda volby

19/03/2004, HPŽ ČR tiskové zprávy

Hnutí Pro život ČR v rámci své preventivní činnosti rozeslalo na výchovné a vzdělávací instituce v ČR několik tisíc videokazet "SVOBODA VOLBY" se záznamem výkonu umělého potratu v prvním trimestru těhotenství. Tato forma osvěty je chápána jako příspěvek ke "Dni nenarozených dětí", který letos připadá na čtvrtek 25. března.

V rámci každoroční březnové informační kampaně rozeslalo občanské sdružení Hnutí Pro život ČR videozáznam výkonu umělého potratu. Videokazety byly zaslány na více než 4000 institucí, které mají v rámci své činnosti na starost výchovu a vzdělávání dětí a mládeže, a dále na všechna pracoviště odborů sociálních úřadů a do všech azylových domů.

Dokument obsahuje zobrazení výkonu umělého potratu do 12. týdne těhotenství, který lze v České republice podstoupit na žádost od šestnácti let věku (a to i bez souhlasu rodičů). Je zde zachycena přípravná fáze pacientky, vlastní výkon a zbylé tkáně po zákroku. Ve dvou několikasekundových záběrech je zachyceno i tělo plodu z vyvolaného potratu do 24. týdne těhotenství. Do této doby může v České republice tento zákrok podstoupit žena v případě zdravotních komplikací či v případě podezření na zdravotní postižení dítěte.

Vzhledem k obsahu videokazety upozornilo Hnutí Pro život ČR, že záznam není určen přímo klientům, kteří se na dané instituce obracejí a mohou být v psychické tísni. Dále upozorňuje ředitele škol, že videokazeta není v žádném případě vhodná pro studenty mladší šestnácti let. U nich Hnutí Pro život ČR doporučuje primárně pozitivní formu osvěty.

Videokazeta je určena pro sebevzdělávání odpovědných pracovníků a pedagogů, kteří mají zpravidla o problematice jen kusé informace. Spolu s videokazetou byly zaslány i další materiály a s institucemi je i následně udržován kontakt.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Národní pochod pro život podpoří pět legislativních opatření, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci
V sobotu 15. dubna se bude v Praze konat Národní pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Účastníci podpoří pět legislativních opatření pro rodiny, těhotné ženy a pro jejich nenarozené děti. Ty zbytečně přicházejí o život zejména kvůli ekonomickým obavám. Hnutí Pro život ČR proto žádá vládu a především Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v současné ekonomické situaci byla prioritou opatření, která ulehčí rodinám čekajícím nečekaně dítě jeho přijetí, a to zvláště rodinám očekávajícím třetí dítě.

Ženy podstupují umělý potrat především kvůli nespolehlivosti partnera a z ekonomických důvodů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Ipsos pro Hnutí Pro život ČR
Nespolehlivost partnera je pro čtvrtinu žen důvodem pro umělý potrat nečekaně počatého dítěte. Jako další významný důvod k podstoupení umělého potratu uvedly respondentky ekonomické důvody. To jsou jen některé ze zjištění exkluzivního průzkumu agentury IPSOS zpracovaného pro Hnutí Pro život ČR mezi jedním a půl tisícem žen, které podstoupily umělý potrat mezi srpnem 2020 a dubnem 2021.

Videospot "Dvě čárky stačí, miláčku" radí, jak předejít nedorozumění
Hnutí Pro život ČR představuje v pořadí třetí videospot úspěšné série upozorňující na problematiku nucení žen k podstoupení potratu. Nový spot s názvem „Dvě čárky stačí, miláčku“ odlehčenou formou radí mužům, jak zareagovat na oznámení o těhotenství své ženy. Do hlavních rolí režisér Tomáš Drdácký obsadil herce Báru Jánovou a Daniela Mavrova.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR