POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Česko v karanténě. Hnutí Pro život ČR píše dvěma tisícům gynekologů

21/10/2020, HPŽ ČR nesoudíme pomáhámetiskové zprávy

Dopisy s vloženými vizitkami, na nichž je kontakt na Linku pomoci Hnutí Pro život ČR, jdou dvěma tisícům ambulantních a nemocničních gynekologů. "Vážený pane doktore, vážená paní doktorko, ve Vaší praxi se určitě setkáváte s pacientkami, které by si rády ponechaly počaté dítě, ale cítí se být nuceny k umělému ukončení těhotenství ekonomickými či jinými životními okolnostmi, a to zvláště nyní kvůli vládním opatřením proti COVID-19."

„Chápeme, že řada gynekologů se nemůže při své odborné práci věnovat systémovému řešení sociálních problémů svých pacientek. Pokud ale gynekolog předá kontakt na naši poradnu, usnadní to život jemu, pacientce i počatému dítěti,“ vysvětluje Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR.

Společně s vizitkami s kontaktem na Linku pomoci dostanou gynekologové i informační letáky o projektu "Nesoudíme. Pomáháme". Jaroslava Trajerová, vedoucí tohoto projektu, má zkušenost, že mnozí gynekologové kontakt na Linku pomoci předávají. „V dopise jim píšeme, co všechno jsme schopni pro těhotné ženy v tísni udělat. Jsou to jak standardní služby naší Linky, tak služby nové, které reagují na problémy vzniklé v souvislosti s vládními opatřeními,“ říká Jaroslava Trajerová.

"Je mi 36 let, manželovi 48. Máme dvě krásné holčičky. V půlce září jsme byli dva týdny v karanténě kvůli covidu a výsledek je, že jsem těhotná. Třetí dítě jsme nechtěli. Již dva dny nespíme a uvažujeme o potratu..."

Pro gynekology je důležité vědět, že konzultantky Linky pomoci jsou připraveny těhotným ženám nejen naslouchat, poskytnout jim prostor pro sdílení obav a povzbudit je, ale nabídnout i zcela konkrétní praktickou pomoc:

  • sociálně-právní poradenství - státní sociální podpora, výživné, apod.;
  • ekonomická podpora - roční hrazení části hypotéky nebo jiného investičního úvěru při výpadku jednoho příjmu u středně příjmových rodin čekajících třetí dítě;
  • nevratná finanční podpora sociálně slabým rodinám nebo osamělým ženám a nasměrování ke dlouhodobé stabilizaci jejich situace;
  • doprovázení během těhotenství;
  • mediace partnerských konfliktů;
  • psychologická podpora a poradenství po podstoupeném UUT nebo jiných těhotenských ztrátách.

Projekt "Nesoudíme. Pomáháme" má podporu desítek měst, nemocnic a osobností. Je financován výhradně ze soukromých darů bez státních či jiných dotací nebo grantů. Ročně poskytne Hnutí Pro život ČR pomoc cca 500 ženám a jejich dětem. Více informací viz http://nesoudimepomahame.cz.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Hnutí Pro život ČR na kongresu České gynekologické a porodnické společnosti
Ve dnech 1. až 4. června 2023 se v Karlových Varech konal kongres České gynekologicko-porodnické společnosti. Hnutí Pro život ČR zde mělo příležitost oslovit osm stovek gynekologů a zdravotních sester s nabídkou pomoci, kterou na Lince pomoci poskytuje ženám čekajícím nečekaně dítě.

Národní pochod pro život podpoří pět legislativních opatření, aby každé počaté dítě mohlo dostat šanci
V sobotu 15. dubna se bude v Praze konat Národní pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Účastníci podpoří pět legislativních opatření pro rodiny, těhotné ženy a pro jejich nenarozené děti. Ty zbytečně přicházejí o život zejména kvůli ekonomickým obavám. Hnutí Pro život ČR proto žádá vládu a především Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby v současné ekonomické situaci byla prioritou opatření, která ulehčí rodinám čekajícím nečekaně dítě jeho přijetí, a to zvláště rodinám očekávajícím třetí dítě.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR