POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...

18/06/2020, ÚZIS, ČTK, HPŽ ČR statistika

Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

Jedna pětina (3 479) jsou umělé potraty ze zdravotních důvodů, kam ale patří např. i věk matky nad 40 let. Zbylých 14 278 jsou potraty na žádost (včetně tzv. chemických). Stále nejčastěji potrácené jsou v pořadí třetí děti, na což pravidelně Hnutí Pro život ČR upozorňuje. V drtivé většině případů jde o potraty, ke kterým je žena donucena ekonomickými důvody, tlakem či nezájmem partnera. Včasnou pomocí rodinám by se řadě z nich mohlo předejít. Snad se to podaří dosáhnout.

Dalších 1 320 potratů bylo provedeno z důvodu mimoděložního těhotenství. Bohužel se nedaří dostatečně informovat ženy s podezřením na mimoděložní těhotenství o možnosti translokace počatého dítěte, ani o možnosti vigilance (vyčkávání pod lékařským dohledem, zda embryo samo neodumře a nevstřebá se přirozeně).

Porodnost v roce 2019 poklesla oproti roku 2018 o 1%, narodilo se 112 231 dětí. Plodnost ale neklesla, na 1 ženu připadá 1,72 dítěte. Populace neklesá pouze díky přistěhovalcům.

Nejsou to jediná zajímavá čísla. Ze statistik Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplývá, že prudce padá prodej hormonální antikoncepce. Ze srovnání prodeje hormonální antikoncepce za delší časový úsek od roku 2010 poklesl její prodej téměř o polovinu, a to o 1 328 583 balení. Balení bývá většinou na 3 měsíce, takže jednoduchým výpočtem dojdeme k odhadu, že hormonální antikoncepci bere o 332 tisíc žen méně. Přesto počet potratů nevzrostl.

V roce 2019 bylo do lékáren dodáno 1,9 milionu balení hormonální antikoncepce. V roce 2007 to bylo 3,49 milionu balení (za zhruba 1,16 miliardy korun). Jak píše ČTK, „v tomto roce antikoncepci užívalo 1,38 milionu žen, při přepočtu na ženy ve věku od 15 do 49 let, což se považuje za plodný věk, to bylo 547 žen z tisícovky. Většina žen dávala přednost klasické antikoncepci (1,22 milionu žen) před nitroděložními tělísky či jinými nitroděložními prostředky (165 532 žen).“ Uživatelky se většinou obávají zdravotních dopadů způsobených hormony.

I když to farmaceutické koncerny vidí jinak, je pokles prodeje hormonální antikoncepce dobrou zprávou už i jen kvůli jejímu možnému potratovému účinku (tzv. inhibice nidace). Dobrou zprávu samozřejmě vyvažuje zpráva špatná. O padesát tisíc balení vzrostl prodej postkoitálních tablet. Tedy tablet, které do 72 hodin po styku buď vyblokují ovulaci nebo zahubí počaté dítě. Lehce narůstá i počet uživatelek nitroděložních tělísek, které trvalým zánětem v děloze znemožňují uhnízdění počatého dítěte.

Lobby farmaceutických firem se přisuzuje často až ďábelská moc. Farmaceutický průmysl má bezesporu zájem na prodeji hormonální antikoncepce. Vždyť je to jeden z nejjistějších produktů – ženy ho jí každý den často od patnácti let do třiceti, třiceti pěti. A farmaceutické firmy dělaly vše pro to, aby „hormonálku“ udělaly lákavou a „sexy“. O tom se mohl přesvědčit každý, kdo kdy otevřel třeba dívčí časopisy, často závislé na inzerci od těchto společností. Pokud tedy od roku 2007 přes veškerou reklamní kampaň klesl prodej jednoho z nejjistějších produktů o polovinu, znamená to, že ani peníze nejsou všemocné. I když lidé běžně nerozumí, proč antikoncepce ničí vztahy a proč ji katolická církev odmítá, obavy ze zdravotních následků a snaha o zdravý životní styl vedou k tomu, že „největší vynález 20. století“ už pro ženy přestává být „in“. Možná jednou společnost „objeví“ i metody rozpoznávání plodnost (PPR), které umožňují důstojný způsob prožívání sexuality a zároveň vědomé řízení plodnosti.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR
Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.

Třetí dítě? Cikáni? Ne, především vzdělaní
„Hodně dětí mají prý jen pitomci!“ Tak se jmenuje článek, který napsal nedávno do časopisu Reflex ekonom Vladimír Pikora. Jistě to nemyslel vážně – se svou manželkou, také ekonomkou Markétou Šichtařovou, mají totiž pět dětí. Narážel ale na známou, a bohužel stále rozšířenou představu, že hodně dětí mají jen „cikáni a katolíci“.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR