POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Má se jen mlčet k vydírání těhotných žen?

19/12/2019, HPŽ ČR legislativa

Vydírat těhotnou ženu, aby šla potratit své nenarozené dítě, je něco velmi hanebného. Smyslem zákonů, a to zvláště toho trestního, je chránit slabšího před svévolí silnějšího.

Na Lince pomoci každodenně řešíme problémy žen, které se ocitnou v těžké životní situaci: Nejčastěji to je nečekané těhotenství a postabortivní syndrom. Každý den se opakovaně potýkáme s nucením žen k potratu. Fráze o svobodě žen jsou jen vyčpělé fráze nevhodné už i pro mediální debaty.

Neradostné statistiky
Dlouhodobě analyzujeme všechny případy, které na Lince pomoci řešíme. Podle těchto interních statistik zažije nějakou formu psychického nátlaku ve vztahu k potratům 80 % žen. Z toho třetina jsou „jen“ náznaky. Takové náznaky ale u ženy, která je v počátečním období těhotenství ve stavu jakési „hormonální horské dráhy“, umí být velmi bolestivé. 26 % žen už zažije přímé vydírání a 5 % hrozby. Podobně je tomu s ekonomickými důvody – žádný ekonomický tlak necítí jen 10 % žen. Významné problémy cítí 27 % žen, pětina má strach z poklesu životního stylu svého nebo rodiny (komfortu).

Je samozřejmě možné, že statistika není plně vypovídající, protože se na Linku pomoci může obracet pouze specifický vzorek žen. Proto již přes rok ve spolupráci s pracovníky Sociologického ústavu Akademie věd a primáři jednotlivých gynekologicko-porodnických oddělení provádíme anonymní dotazníkové šetření u žen, které podstupují umělý potrat na žádost.

Řešení?
Ekonomické tlaky se při jednáních s politiky snažíme vyřešit různými způsoby – mj. i projektem pomoci ženám se třetím dítětem Bydlení3+ a Automobil3+. Peníze jsou velmi důležité. Neřeší ale vše.

Psychický nátlak na těhotnou ženu, aby postoupila potrat, je hanebný a většina společnosti jej odsuzuje. Proto hledáme s právníky cesty, jak tuto minimální ochranu těhotných žen promítnout i do našeho právního řádu.

Zatím se jako nejpřiměřenější cesta jeví doplnění ochrany těhotných žen do paragrafu o vydírání v trestním zákoníku. Je-li trestný čin vydírání spáchán na těhotné ženě, jde o skutečnost, která zvyšuje společenskou škodlivost trestného činu a jedná se o mimořádně závažný útok proti zájmům chráněným trestným činem vydírání. Trestní zákoník již nyní stanoví coby zvláštní přitěžující okolnost, je-li trestný čin spáchán na těhotné ženě. Jde o tyto trestné činy: Těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví, mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, nebezpečné vyhrožování a nebezpečné pronásledování.

Obdobně jako v případě těchto trestných činů je podle nás třeba poskytnout zvýšenou ochranu těhotné ženě, coby oběti trestného činu vydírání podle § 175 trestního zákoníku.

První jednání k našemu návrhu teprve proběhnou. Pevně ale věříme, že si tento návrh získá pochopení a společenskou podporu.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR