POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Mimoděložní těhotenství krok za krokem: jak poznat, jak postupovat při podezření a co vás čeká

10/10/2019, HPŽ ČR prenatální léčba

V současné době představují mimoděložní těhotenství asi 2% všech těhotenství (v ČR asi 1400 případů ročně) a jejich výskyt podle odborníků stoupá. Je to stav, kdy embryo (označované i jako oplodněné vajíčko) nedoputovalo až do dělohy a uhnízdilo se mimo ni, nejčastěji v jednom z vejcovodů (v 95%). K uhnízdění může dojít také v děložním hrdle, na vaječníku nebo na pobřišnici.

Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství?
Prvním příznakem je vynechání menstruace, jež je typické pro všechny gravidity. Může se ale vyskytnout i nepravidelné krvácení. Velmi často se přidávají bolesti v podbřišku, které mohou být docela mírné, ale také se mohou dostavit v takové intenzitě, že máte podezření spíše na nějakou otravu nebo akutní zánět slepého střeva. Bolesti mohou být tak silné, že se mohou dostavit i poruchy vědomí.

Kdy do nemocnice s podezřením na mimoděložní těhotenství?
Vždy! Máte-li pozitivní těhotenský test, přestala jste krvácet nebo krvácíte či špiníte nepravidelně a bolí vás břicho, vždy se vydejte k lékaři. Může se jednat o banalitu, protože mnoho žen na začátku těhotenství právě v souvislosti s uhnízďováním embrya v děloze pobolívá podbřišek, ale pokud jde skutečně o mimoděložní graviditu, jste reálně ohrožena na životě. Rozhodnout o diagnóze v tomto případě opravdu není ve vašich silách, to může učinit jen lékař na základě vnitřního vyšetření, krevních testů a zejména ultrazvukového vyšetření.

Jak probíhá léčba?
Mimoděložní těhotenství je pro váš život ohrožující, a proto je medicínsky řešeno ve většině případů radikálně, tedy operativním odstraněním vejcovodu včetně uhnízděného embrya.

Standardní řešení - laparoskopické odstranění vejcovodu s embryem
Tato metoda je šetrnější verze chirurgického zákroku, a to nejen v gynekologické praxi. S její pomocí vám mohou operatéři zobrazit všechny orgány v oblasti břicha a pánve. V celkové narkóze vám pak provedou několik řezů v oblasti pupíku a podbřišku a do břišní dutiny zavedou laparoskop spojený s videokamerou a světlem. Břicho nafouknou plynem, aby byl obraz co nejzřetelnější. Pak vám prohlédnou všechny orgány a zjistí, kde se embryo uhnízdilo. Posléze zavedou dovnitř nástroje, kterými embryo z nesprávného místa odstraní. Takový postup je ve srovnání s klasickou operací mnohem šetrnější, protože je potřeba kratší narkóza, a rány, které po takovém výkonu zůstanou, jsou menší. Někdy je ale nutné po zahájení operace laparoskopickou cestou přece jenom břišní dutinu otevřít a provést zákrok klasickým chirurgickým způsobem, tedy tzv. laparotomií.

Standardní řešení - laparotomické odstranění vejcovodu s embryem
I když vás lékaři připraví na laparoskopickou operaci, nikdy není laparotomie vyloučena. Jednak může v průběhu zákroku dojít ke komplikacím nebo mohou operatéři zjistit, že v důsledku mimoděložního těhotenství masivně krvácíte do dutiny břišní, což si žádá okamžité otevření břicha. Mezi největší výhody laparotomie totiž patří právě to, že lékaři do břicha vidí mnohem více, a tudíž mají detailní přehled o tom, co se uvnitř děje. To je ale samozřejmě spojeno s větší invazivností výkonu, vyšším rizikem infekčních komplikací a delší dobou rekonvalescence. V každém případě lékaři metodu chirurgického zákroku volí s ohledem na váš aktuální stav.

Další řešení
Existují také další postupy, jak mimoděložní těhotenství v některých případech řešit. Prvním je observace, tedy vyčkávací postup, zda si tělo neporadí samo a embryo neodumře nedostatkem výživy a nevstřebá se, druhým je pokus o záchranu života dítěte přenesením embrya do dělohy.

Alternativní řešení k odstranění vejcovodu s embryem - vyčkávání
V případě tubárního těhotenství, kdy je embryo uchycené ve vejcovodu, je pro ženu nejšetrnějším způsobem léčby vyčkávací postup s častými kontrolami pacientky (observace), který umožní zachování vejcovodu. Vyčkávací přístup je účinný v 47–82% a hodí se pro pacientky s koncentrací β–hCG nižší než 1000 IU/l, která postupně klesá, a s mimoděložním útvarem do 3 cm bez přítomnosti srdeční akce. Tělo si s nežádoucí formou těhotenství poradí samo, zárodek vlivem nedostatečné výživy odumře a dojde k jeho přirozenému vstřebání při zachování vejcovodu. Tato léčba však vyžaduje dlouhodobější hospitalizaci a sledování, protože i přes poměrně vysokou elasticitu vejcovodu může dojít k jeho prasknutí a následnému krvácení do dutiny břišní. Je proto potřeba, abyste byla pod neustálým dohledem lékařů a vývoj embrya nebo jeho postupné vstřebávání bylo kontrolováno ultrazvukovým vyšetřením. Hlavní výhodou observačního postupu je zachování vejcovodu a tedy zvýšení vaší šance na budoucí přirozené početí dítěte.

Experimentální léčba tubárního těhotenství – přenesení embrya do dělohy
Další z existujících možností, jak řešit mimoděložní těhotenství, je přenesení embrya z vejcovodu do dělohy. Pro úspěch této metody je zásadní, aby k pokusu o přenos došlo co nejdříve po indikaci mimoděložního těhotenství a embryo bylo životaschopné - tzn. hCG ve vaší krvi ještě stoupalo. Přenos embrya při mimoděložním těhotenství z vejcovodu do dělohy se provádí laparoskopickým zákrokem. Existují lékařské záznamy o dvou úspěšných pokusech, ale nejsou k dispozici informace, zda, kde a v jakém rozsahu jsou tyto operace ve světě prováděny. Obecně lze říci, že vývoj v této oblasti po desetiletí stagnuje a o této možnosti translokace embrya těhotné ženy ani většina lékařů nemá dostatek informací. V České republice se o experimentální operace pokoušejí na gynekologicko-porodnickém oddělení v Nemocnici Vyškov. Pacientkám se tuto experimentální léčbu snaží zpřístupnit Hnutí Pro život ČR. Jak postupovat vám poradí na Lince pomoci na bezplatném telefonním čísle 800 108 000 nebo na e-mailu poradna@linkapomoci.cz.

Přijdu o vejcovod při mimoděložním těhotenství?
Celkem 95% ze všech mimoděložních těhotenství charakterizuje uhnízdění embrya v jednom z vejcovodů,. To sice automaticky neznamená, že o vejcovod přijdete, ale většinou operatérům nezbývá, než ho odstranit. K tzv. salpingektomii, tedy odebrání vejcovodu, lékaři přistupují tehdy, kdy je vejcovod hnízdícím embryem výrazně poškozen. Jestliže to jde, upřednostňuje se tzv. salpingotomie, tedy naříznutí vejcovodu a odsátí embrya. Samovolné hojení může být někdy doprovázeno tvorbou jizev, čímž se stává vejcovod neprůchodným a opět hrozí další mimoděložní těhotenství. Ani ponechání vejcovodu tak nemusí automaticky znamenat, že vaše schopnost přirozeně otěhotnět zůstane zachována v plné míře.

Otěhotním po mimoděložním těhotenství?
Otěhotnět přirozenou cestou je možné pouze v případě, že vám zůstal po zákroku funkční alespoň jeden vejcovod. Těhotenství lékaři doporučují nejdříve za 6 měsíců od prodělaného zákroku. Opakování mimoděložního těhotenství je poměrně vysoké (10 až 15 %), proto když po prodělaném mimoděložním těhotenství znovu otěhotníte, navštivte svého ženského lékaře co nejdříve.
Díky ultrazvukovému vyšetření se v dnešní době diagnostikují mimoděložní gravidity obvykle včas. Přináší to méně komplikací a pravděpodobnost, že další těhotenství může probíhat bez větších potíží.

Rizikové faktory pro mimoděložní těhotenství a jak mu předcházet
Mimoděložní těhotenství se nejčastěji vyskytuje u žen, které jsou v jiném stavu poprvé. Zvýšené riziko mají ženy s prodělanými pohlavními chorobami způsobujícími mj. zánět dělohy a vejcovodů, zvláště chlamydie. Rizikovým faktorem je také dlouhodobé užívání jednosložkové hormonální antikoncepce, která obsahuje pouze hormon progesteron. Někdy je příčinou mimoděložní gravidity selhání nitroděložního tělíska, které nepůsobilo tak, jak mělo, takže došlo k oplodnění. Embryo ale nedoputovalo až do dělohy. Důvodem může být také endometrióza (nemoc, kdy výstelka dělohy se nachází i mimo ni). A poněkud vyšší riziko je i u umělého oplodnění.

MUDr. Xenie Preiningerová

Další zdroje:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/576814/mimodelozni-tehotenstvi-uz-nemusi-koncit-potratem-ve-vyskove-se-pokousi-dite-zachranit.html
https://www.babyweb.cz/mimodelozni-tehotenstvi-priznaky-lecba
https://hnutiprozivot.cz/clanky/2664-moznosti-zachrany-ditete-pri-mimodeloznim-tehotenstvi
https://hnutiprozivot.cz/clanky/2779-prenatalni-lecba
http://hnutiprozivot.cz/clanky/2766-zachrana-ditete-pri-mimodeloznim-tehotenstvi
https://www.maminka.cz/clanek/mimodelozni-tehotenstvi-co-vas-ceka-a-nemine-a-jake-jsou-priznaky

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Trendy v prenatální diagnostice – vědecký pokrok bez pokroku mravního
Že prenatální diagnostika zažívá přímo raketový pokrok, tušíme asi všichni. Naše babičky o něčem podobném neměly ani tušení, dnešní nastávající maminky procházejí celou sérií vyšetření. Některá jsou užitečná, jiná ale stresující a dokonce mohou vést k tlaku na potrat. Stav prenatální diagnostiky prezentoval nedávno 8. mezinárodní kongres zaměřený na kontroverze v oblasti genetických vyšetření v prenatálním období.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Co medicína zmůže pro záchranu nenarozených dětí a co už ne
Velký pokrok techniky a medicínských a ošetřovatelských postupů dnes umožní přežít dětem, které byly jen několik let zpět odsouzeny k úmrtí. Technický pokrok, léčba a vývoj respektující postupy umožní přežití a otevřou možnost vyvíjet se dál. To ale neznamená, že medicína zvládne všechno a že záchrana života předčasně narozených dětí nepřináší dětem i maminkám problémy.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR