POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Vlna pro život v USA

30/05/2019, nytimes.com legislativa

Letošní rok je v USA ve znamení boje pro život. Naposledy v květnu se rozhodli občané v Alabamě odmítnout potraty vůbec – s výjimkou ohrožení života matky. V listopadu 2018 nejprve v referendu schválili pro-life dodatek své ústavy a to i přes masivní protikampaň za 1.5 miliónu dolarů.

Letos v květnu obě komory alabamského parlamentu schválily návrh zákona výraznou většinou 74 ku 3 ve Sněmovně reprezentantů a 25 ku 6 v Senátu.

Parlamenty v područí soudní totality
Celkem osm států USA schválilo zákony na ochranu života dětí před narozením. Všechny ale nyní čeká těžká soudní bitva, jejíž výsledek může vše zvrátit. Stále totiž platí rozsudek Nejvyššího soudu USA Roe vs. Wade z roku 1973, který legalizoval potraty na celém území USA. Do té doby to bylo v pravomoci jednotlivých států. Soudy už zrušily podobná opatření v Iowě a Severní Dakotě. V Jižní Dakotě podobný zákon v roce 2006 neprošel referendem a v Oklahomě ho před třemi lety vetoval guvernér.

Zatímco Alabama šla nejdál, státy Georgia, Kentucky, Missouri, Mississippi a Ohio využily takzvaného pravidla tlukoucího srdce. Omezily proto potrat do období prvních šesti týdnů (v případě Missouri osmi týdnů), kdy již lékaři mohou zachytit tlukot dětského srdíčka. Do té doby platila přitom hranice dvacátého druhého až dvacátého osmého týdne. Utah a Arkansas zkrátily dobu, do kdy je možné potrat vykonat, z dvaceti osmi (respektive dvaceti dvou) na osmnáct. Ve většině ostatních států je potrat možný obvykle do dvacátého čtvrtého až dvacátého osmého týdne.

Sever proti jihu
Státy, které se snaží prosadit ochranu života počatých dětí, jsou především státy jižanské, které volí Republikánskou stranu. Jde o tradiční politiku této strany. Naopak Demokraté byli vždy pro tzv. právo na volbu. Jejich pozice se ale výrazně radikalizuje. V několika jimi kontrolovaných státech navrhují pro změnu posunutí možnosti provést potrat i ve třetím trimestru – až do okamžiku porodu. A nebo i po porodu.

Guvernér státu Virginie Ralph Northam na otázku, co by se stalo, kdyby dítě přežilo pokus o potrat a i tak by se narodilo, odpověděl: „Dítě by bylo porozeno. Dítě by bylo drženo v pohodlí. Dítě by bylo resuscitováno, pokud by si to matka a rodina přály, a potom by začala diskuse mezi doktorem a matkou.“ Northam tak jasně naznačoval, že za určitých okolností by mohlo dojít k zabití již narozeného dítěte.

Část demokratů pro život
Oproti státům New York a Illinois, které nedávno uzákonily potrat jako „základní lidské právo“, několik dalších států v současné době debatuje o legislativní ochraně nenarozených dětí na základě pravidla tlukoucího srdce. Koncem května podepsal takový zákon dokonce i guvernér Louisiany, Demokrat. Autorem zákona byl také senátor za Demokratickou stranu.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR