POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Třetí dítě? Cikáni? Ne, především vzdělaní

15/02/2019, HPŽ ČR statistika

„Hodně dětí mají prý jen pitomci!“ Tak se jmenuje článek, který napsal nedávno do časopisu Reflex ekonom Vladimír Pikora. Jistě to nemyslel vážně – se svou manželkou, také ekonomkou Markétou Šichtařovou, mají totiž pět dětí. Narážel ale na známou, a bohužel stále rozšířenou představu, že hodně dětí mají jen „cikáni a katolíci“.

Manželé Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová nejsou ani jedno – jsou vzdělaní, úspěšní, známí... Markéta Šichtařová je ostatně ředitelka společnosti Next Finance, popularizátorka ekonomie v řadě článků a blogů a autorkou několika knih. A kromě toho taky matkou pěti dětí, které navíc všechny porodila doma.

Medaile za děti
Pět dětí má pravda jen málokdo, ale i tak Pikora s Šichtařovou představují stále viditelnější trend. Více dětí si většinou „nepořizuje“ nějaká spodina. Více dětí nemají ani Romové kvůli sociálním dávkám. Pikora ostatně cituje statistiku: „Matka, která v ČR porodí třetí dítě, má nejčastěji dokončené středoškolské vzdělání (40 % případů). Vysokoškolské vzdělání má ve 26 % případů a nedokončené nebo základní vzdělání jen ve 13 % případů. Otec třetího dítěte je ve 46 % zaměstnaný a má vyšší vzdělání. Nezaměstnaný je jen v 8 % případů.“

Mohu to ostatně potvrdit i ze svého okolí. Tři děti má z mých přátel biolog, novinář, architekt... Věru, žádná spodina. Je tedy načase, aby se společnost na matku s chumlem dětí okolo přestala dívat jako na exota. Navíc byl takový chumel dětí něco zcela přirozeného ještě před dvěma generacemi.

Smysl pro historické srovnání ovšem lidem chybí a s ním i pozitivní vzory. Stačí si vzpomenout na komentáře, které lidé psali před pěti lety pod články o Alexandře Kiňové, třiadvacetileté Romce, která porodila paterčata a komentovala to zcela bezelstně a lidsky: „Nevěřila jsem tomu, ale jsem za to strašně ráda.“

Pikora udává jiný příklad z Velké Británie: „Největší britskou rodinou se stali Radfordovi, jimž se minulý týden narodilo 21. dítě.“ A pokračuje: „Porodit 21 dětí je pro mě neuvěřitelný sportovní výkon, kterému se nic nevyrovná. Kam se hrabou zlaté medaile z olympiády! Paní je dnes 43 let. Spočítala, že těhotná byla v životě už celkem 811 týdnů, a přitom původně chtěla mít jen tři děti. Tak jako vždy i tentokrát říká, že už je to opravdu poslední dítě, a těší se, že konečně vyhodí všechno to neforemné těhotenské oblečení. Prý se chce také věnovat vnoučatům, jež má od nejstarších dětí. Úžasné.

Pro tohle má smysl žít! Člověk — podobně jako každý jiný živočich na této planetě — se nenarodil proto, aby pracoval, ale aby především předal život dál. Tedy aby měl děti. Jenže moderní společnost je jiná. Postmoderní člověk si myslí, že se narodil pro kariéru. Ve všem vidí peníze.“

Taková slova potěší. Zvláště, když jsou od ekonoma... A zvláště, když pokračuje návrhem, že takové lidi by měla společnost ocenit státním vyznamenáním víc než sportovce nebo umělce. A nemusí jít jen o vyznamenání. Kdy naposledy jsme si přečetli reportáž o velké rodině? Viděli o ní v televizi reportáž? Rodina s více dětmi? Pěstounská rodina? Rodina, která adoptovala postižené či jinak znevýhodněné děti? To jsou větší hrdinové, než zpěvák nebo fotbalista. Obětovali svůj čas, energii, své peníze (protože děti něco stojí a víc dětí stojí víc). Ale získali za to něco, co jim stojí za všechny ty ušlé dovolené či nová auta...

Taková velká rodina to jistě nemá lehké. Vladimír Pikora popisuje vlastní situaci: „Nákup pro velkou rodinu je jiný. Já se nikdy nevejdu jen do jednoho nákupního košíku. Nevejdeme se do jedné lednice, nevejdeme se do jedné pračky. Všechny standardně prodávané hrnce jsou pro nás malé...“ Problém je jet s tolika dětmi kamkoliv na dovolenou. A to i když na ni máte, což se zdaleka netýká všech – rodina se třemi dětmi má v ČR v průměru o 36 % nižší příjmy než rodina s jedním dítětem.

Ale ono to o penězích není. Naše prababičky neměly ani zlomek našeho blahobytu a děti měly. Stát jistě může pomáhat více, ale je iluzorní si myslet, že by stačilo jen zvednout výši přídavků a hned by se rodilo více dětí. Je to mnohem více o společenské atmosféře, o tom, co od nás společnost očekává a k čemu nás motivuje. V zemi, kde mají všichni okolo více dětí, je přirozené je mít taky. U nás jste za exota...

Vy přebalíte děti, ve stáří děti vás
Takže nenechme se strašit tím, že víc dětí má jen nějaká spodina. Nenechme se strašit tím, že se více než jednomu nebo dvěma dětem nezvládneme věnovat (naopak ve velké rodině vyrostou odolnější děti než rozmazlení jedináčkové). A už vůbec si nenechme namluvit od ekologických šílenců, že bychom neměli mít děti, protože tím zatěžujeme planetu.

A taky nezapomeňme na Pikorovo varování: „Řada rodičů říká, že jim jedno nebo dvě děti stačí, protože už nehodlají v noci vstávat nebo přebalovat. Samozřejmě že lidé, kteří odmítají někoho přebalovat, jednou nenajdou nikoho, kdo by ve stáří přebalil je...“

Matyáš Zrno


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...
Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR
Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR