POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Nová studie: Každá druhá země na světě vymírá. Prý se máme radovat

10/11/2018, BBC, weforum.org statistika

Vědci ke svému překvapení zjistili, že od roku 1950 se výrazně propadl počet narozených dětí. Propad úhrnné plodnosti ukazuje, že v polovině zemí světa chybí děti pro zachování populace. Vědci na základě studie financované Billem Gatesem považují vymírání lidstva za úspěch, protože odráží ekonomický růst a je přínosné pro životní prostředí.

Rozsáhlou studii publikoval přední lékařský časopis The Lancet. Zjištění, že v polovině ze 195 zemí bude více prarodičů než vnoučat, vědci považují za "obrovské překvapení". V roce 1950 měly ženy průměrně 4,7 dětí. V roce 2017 pak toto číslo kleslo na 2,4 dítěte na ženu. Jedná se o průměr, kde se např. v západoafrickém Nigéru rodí 7,1 dítěte na jednu ženu, zatímco ve středomořském Kypru pouze jedno.

Magickým číslem úhrnné plodnosti je hodnota 2,1 dítěte na jednu ženu, což zajišťuje udržení stavu populace. V roce 1950 nebyla pod touto hodnotou žádná země na světě. Nízkou míru plodnosti mají ekonomicky vyspělejší země - většina Evropy, USA, Jižní Korea a Austrálie. Neznamená to, že počet obyvatel v těchto zemích už klesá, jelikož se zde spojuje míra plodnosti, délka dožití a migrace. Ve druhé polovině světa se zatím stále rodí dostatek dětí, ale s růstem ekonomiky i v těchto zemích míra plodnosti klesá.

Vědci za klíčové faktory nízké míry plodnosti považují klesající míru dětské úmrtnosti, antikoncepci, studium a zaměstnanost žen. Zveřejněnou studii komentují protichůdnými řešeními a upozorňují na rizika podpory migrace, porodnosti nebo přizpůsobení se dané situaci např. zvyšováním věku odchodu do důchodu.

Studii globálního měření zdraví financovala Nadace Billa a Melindy Gates. Bill Gates v září 2018 varoval na stránkách Světového ekonomického fóra před růstem populace zvláště v Africe. Děti považuje za příčinu chudoby a řešení vidí v investici do antikoncepce a vzdělávání.

V České republice je současná úhrnná plodnost 1,67 dítěte na jednu ženu, tzn. že ročně chybí přibližně 30 tisíc dětí. Hnutí Pro život ČR systematicky upozorňuje politiky na nutnost podpory rodin s třemi a více dětmi, protože početí třetího dítěte je jednou z nejčastějších situací, kdy přicházejí nenarozené děti o život.

Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Ztracený život jednoho nenarozeného dítěte je tragédie. Tisíce jsou statistika...
Statistický úřad zveřejnil nedávno předběžnou statistiku potratů za rok 2019. Oproti roku 2018 počet umělých potratů poklesl o 3% na 17 757. Žádný zázrak, ale alespoň něco.

Stále více gynekologů přistupuje k těhotenství pozitivně, zjistil výzkum Hnutí Pro život ČR
Jak se v čase mění reakce gynekologů na oznámení jejich pacientek, že jsou těhotné, zjišťoval průzkum Hnutí Pro život ČR letos na jaře. Výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že stále více gynekologů reaguje pozitivně a povzbudivě. A naopak klesá počet těch, kteří se ptají, zda pacientka chce v těhotenství pokračovat.

V roce 2018 potraty opět klesly. Více dětí se nerodí, chybí nám třetí děti
Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl v roce 2018 počet umělých potratů na 18 175. Je to o 1240 méně než v roce 2017. Umělé potraty podstupují nejčastěji ženy se dvěma dětmi. V roce 2018 se narodilo 114 036 dětí.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR