POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Brání ovulaci i zahnízdění počatého dítěte

15/06/2018, HPŽ ČR antikoncepce

Podle oficiálních statistik klesá počet umělých potratů i počet uživatelek hormonální antikoncepce. Zároveň však výrazně stoupá prodej postkoitální antikoncepce. V roce 2016 bylo prodáno celkem 84 475 balení. V roce 2015 to bylo 76 518 balení a před uvolněním tablet do volného prodeje v roce 2011 bylo v roce 2010 prodáno 43 661 balení. Postkoitální antikoncepce obsahuje výrazně větší dávky hormonů než běžná hormonální antikoncepce.

Co je to tzv. postkoitální antikoncepce (lidově „pilulka po“) a na jakém principu funguje?
Tato tzv. nouzová antikoncepce je vyráběná pod názvem Postinor-2 a je užívaná do 72 hodin (3 dnů) po pohlavním styku. Postinor patří do skupiny pohlavních hormonů, obsahuje účinnou látku levonorgestrel, což je synteticky vyrobený derivát ženského pohlavního hormonu progesteronu. Svým účinkem ovlivní ženskou pohlavní soustavu. Brání ovulaci, oplození vajíčka a oplozenému vajíčku (cca pětidennímu embryu) zabrání uhnízdit se v děloze tím, že alteruje (mění) endometrium. Při podání ve folikulární fázi (1. fáze cyklu do ovulace) tak má schopnost zabránit otěhotnění s téměř stoprocentní účinností. Naopak bez efektu je jeho podání ve fázi luteální (2. fáze cyklu po ovulaci).

Jaké je její deklarované užití? V jakých situacích se používá?
Užívají se najednou dvě tablety (1,5 mg levonorgestrelu), a to co nejdříve po styku, nejpozději však do 72 hodin. Postkoitální antikoncepce je ve svém principu pouze pro příležitostné použití a její účinnost s postupujícím časem po styku výrazně klesá.

Pod jakými obchodními značkami se v ČR prodává?
Tablety Postinor-2 jsou vyráběny maďarskou firmou Gedeon Richter. Další přípravek Escapelle, který obsahuje účinnou látku levonorgestrel 1,5 mg v jedné tabletě, je taktéž vyráběný stejnou maďarskou firmou. Se stejným množstvím účinné látky existují i tablety Nulsora. V ČR je registrována rovněž postkoitální antikoncepce pro použití do 120 hodin ellaOne s účinnou látkou ulipristal-acetát.

Je postkoitální antikoncepce k sehnání v lékárnách? Volně, nebo pouze na předpis?
Tablety jsou běžně dostupné v lékárnách. Od listopadu 2011 jsou volně prodejné bez receptu. Ale dívkám mladší 16 let se doporučuje pro získání tohoto přípravku navštívit lékaře nebo pohotovostní oddělení nemocnice, jelikož pro bezpečné použití těchto nouzových kontraceptiv u žen mladších než 16 let je k dispozici z farmakologických studií velmi omezené množství údajů.

Jaký mají tyto tablety vliv na tělo ženy? Jaké skýtají nebezpečí pro případně už počaté dítě a jaké pro ženu? Mohou mít i nějaké dlouhodobé účinky?
Protože se jedná o hormonální přípravek, mají tyto tabletky řadu dalších účinků na lidský organismus. Přednostně se u přípravků s levonorgestrelem jedná o dočasnou hormonální nerovnováhu v těle ženy, která vyvolává celou řadu nepříjemných nežádoucích účinků. Patří mezi ně bolesti hlavy, nevolnost a zvracení, bolesti v podbřišku, pocit napětí a bolesti prsů, rozhození menstruačního cyklu (předčasná a opožděná krvácení). Levonorgestrel zvyšuje možnost poruch cyklu, může tedy změnit počet plodných dní. Podle omezených farmakologických studií užití Postinoru v době již po oplození vajíčka a jeho nidaci v děloze nemá negativní vliv na další vývoj embrya. Výše popsané negativní účinky jsou krátkodobého charakteru.

Jaký je Váš názor na tento typ přípravků?
Z hlediska antikoncepčního se jedná opravdu o nouzové řešení. Stále je tu tzv. postfertilizační účinek hormonálního přípravku, tzn. že negativně ovlivňuje nidaci embrya a znemožňuje jeho další vývoj. Takže pro křesťana a člověka s úctou k vznikajícímu novému životu a Tvůrci lidského stvoření je nepřijatelný. A je nutno podotknout, že efektivita přípravku není stoprocentní a i přes jeho brzké užití (do 12 hodin po styku) může dojít k otěhotnění.

Jaký je rozdíl mezi raně potratovou tabletou Postinor a potratovou tabletou typu Mifegyne?
Potratová tableta Mifegyne již přímo usmrcuje zahnízděné embryo. Obsahuje farmakum mifepriston, což je antiprogesteron, který způsobuje zablokování účinků hormonu progesteronu – nevyživuje vyvíjející se embryo, bez výživy pak odumírá děložní sliznice i počaté dítě. Jedná se o tzv. miniinterupci, tabletu je možno získat pouze na předpis, a to jen ve zdravotnických lůžkových odděleních.

Jaký vliv má podle Vás používání takových přípravků na společnost, na přístup žen a mužů k vzájemným vztahům?
Díky těmto přípravkům, které ženy využívají k odmítání stvoření nového lidského života, roste v lidech a ve společnosti sobectví a povrchnost. Lidé už nejsou schopni přemýšlet nad tím, že dítě je darem Stvořitele a nový život v těle ženy je velkým Božím zázrakem. Ve vzájemných partnerských vztazích roste touha užívat si života „naplno“ a lidé se bojí vzít na sebe rodičovskou zodpovědnost.

Na otázky odpovídala gynekoložka MUDr. Zuzana Psotková.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Antikoncepční ruleta aneb když otěhotnět je riskantní
"Dobrý den, moc Vás prosím o pomoc. Je mi 17 a v pátek jsem zjistila, že jsem těhotná. Neberu antikoncepci, protože se mi to používání chemie nezdá, a proto používáme kondom. Využili jsme teda jeho jenom desetiprocentní šanci otěhotnět. Ale zrovna na nás to vyšlo. Ví o tom máma i babička..." A. D.

Nárůst prodeje postkoitální antikoncepce
Podle oficiálních statistik klesá počet umělých potratů i počet uživatelek hormonální antikoncepce. Zároveň však výrazně stoupá prodej postkoitální antikoncepce účinné až do pěti dní po styku a která může působit i jako rané abortivum. Je k dostání bez lékařského předpisu.

Dopady hormonální antikoncepce na ženské tělo
Hormonální antikoncepce se dnes nabízí jako něco samozřejmého, neškodného nebo dokonce prospěšného pro zdraví moderní ženy či dospívající dívky. Zkušenosti minulých let, stejně jako nové vědecké poznatky, však poukazují na výskyt závažných zdravotních problémů uživatelek tohoto druhu antikoncepce.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR