POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Jak komunikovat s lékařem: Vždy máte právo se ptát

13/05/2017 neplodnostprenatální léčbalinka pomoci

I když se bojíte nebo stydíte, vždy se lékaře ptejte, k čemu plánované vyšetření, které je vám nabízeno, slouží. Nespokojte se s odbornými nesrozumitelnými termíny. Vše lze říci tak, aby i laik porozuměl správně a plnohodnotně. Ptejte se vždy před tím, než s čímkoliv vyslovíte, resp. podepíšete souhlas.

Dejte šanci lékaři se změnit

Je vhodné ošetřujícímu lékařem říci o vašich postojích a hodnotách, aby si uvědomil proč je pro vás důležité např. některá vyšetření nepodstupovat. Kultivované ale jasné vystupování dá lékaři šanci se možná poprvé setkat s argumenty, o kterých dosud nepřemýšlel. Dejte lékařům, kteří respektují morální požadavky, najevo svou úctu a vděčnost, jste-li jejich pacientkami. Mají těžkou pozici a často se tak připravují o podstatnou část výdělku.

Stydíte se chodit ke gynekologovi?

Vaše reakce je zcela přirozená a zdravá. Jste žena a gynekolog zůstává stále mužem. Máte-li možnost, dejte přednost gynekoložce.

Revers - ano, můžete ho podepsat!

Máte právo vyšetření odmítnout. V takovém případě budete muset podepsat tzv. negativní revers. Lékař má povinnost toto po vás chtít, chrání tím také sám sebe před případnou žalobou nebo ztrátou licence.

Má lékař vždycky pravdu?

I když je lékař odborník např. v gynekologii, nemusí se plně orientovat v souvisejících oborech - endokrinologii, interně, kardiochirurgii, neonatologii atd. Už vůbec nemusí mít pravdu u otázek obecně lidských, jak je patrné zvláště tam, kde se jedná o lidský život (umělé potraty, umělé oplození, eutanazie apod.).

Lze si najít i jiného lékaře

Pokud lékař, k němuž chodíte, na vás nemá čas nebo není ochoten komunikovat nebo vás dokonce zastrašuje, změňte ho. Vyplatí se to. Dáte-li nám vědět, co se stalo, pomůžete tím ostatním.

Máte dobrou zkušenost se svým lékařem?

Dejte nám o nich vědět. Pomůžete tak dalším pacientům.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Trendy v prenatální diagnostice – vědecký pokrok bez pokroku mravního
Že prenatální diagnostika zažívá přímo raketový pokrok, tušíme asi všichni. Naše babičky o něčem podobném neměly ani tušení, dnešní nastávající maminky procházejí celou sérií vyšetření. Některá jsou užitečná, jiná ale stresující a dokonce mohou vést k tlaku na potrat. Stav prenatální diagnostiky prezentoval nedávno 8. mezinárodní kongres zaměřený na kontroverze v oblasti genetických vyšetření v prenatálním období.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Co medicína zmůže pro záchranu nenarozených dětí a co už ne
Velký pokrok techniky a medicínských a ošetřovatelských postupů dnes umožní přežít dětem, které byly jen několik let zpět odsouzeny k úmrtí. Technický pokrok, léčba a vývoj respektující postupy umožní přežití a otevřou možnost vyvíjet se dál. To ale neznamená, že medicína zvládne všechno a že záchrana života předčasně narozených dětí nepřináší dětem i maminkám problémy.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR