POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Dítě lze zachránit i po užití potratové tablety!

13/03/2015, Priests for Life prenatální léčba

Americká organizace Priests for Life a Americká společnost porodníků a gynekologů pro život představila na tiskové konferenci ve Washingtonu D.C. jednoduchý a bezpečný lékařský postup na záchranu dětí, jejichž matky užily první část tzv. potratové tablety.

První takové dítě zachránil dr. Matt Harrison v roce 2007 (viz Informační zpravodaj Hnutí Pro život ČR 1/2014). Od té doby se narodilo 78 zdravých dětí a dalších 49 je ještě v děloze.

Lékařský postup spočívá v podání progesteronových injekcí. Progesteron je protilátkou mifepristonu, účinné látky v první části potratové tablety. Ta blokuje činnost progesteronu a dítě v děloze tak zbavuje výživy. Druhá část potratové tablety obsahuje misoprostol, která se má užít o pár dní později a která způsobí vypuzení dítěte z dělohy. Progesteron je třeba podat během prvních 24 až 48 hodinách po užití tablety mifepristonu, a pak během celého prvního trimestru těhotenství.

U takto narozených dětí zatím nebyly zaznamenány žádné novorozenecké vady, terapie však není vždy účinná. Od roku 2007 bylo provedeno 223 terapií, z nichž 127 bylo úspěšných. Podle lékařů je důležité začít s progesteronovou terapií co nejdříve po užití první potratové tablety obsahující mifepriston. Dosavadní výsledky byly publikovány ve studii lékařů George Delgada a Mary Davenportové v odborném časopise Annals of Pharmacotherapy.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Trendy v prenatální diagnostice – vědecký pokrok bez pokroku mravního
Že prenatální diagnostika zažívá přímo raketový pokrok, tušíme asi všichni. Naše babičky o něčem podobném neměly ani tušení, dnešní nastávající maminky procházejí celou sérií vyšetření. Některá jsou užitečná, jiná ale stresující a dokonce mohou vést k tlaku na potrat. Stav prenatální diagnostiky prezentoval nedávno 8. mezinárodní kongres zaměřený na kontroverze v oblasti genetických vyšetření v prenatálním období.

Přijímejme těhotenství v pokoře
MUDr. Ludmila Lázničková je gynekoložka, zakladatelka brněnského Centra naděje a pomoci. Pomáhá párům k přirozenému početí dítěte a dokazuje, že lze dělat gynekologii s úctou ke zdraví a důstojnosti žen – bez potratů, bez hormonální antikoncepce i bez umělého oplodnění. Je to přístup, který nezajistí zbohatnutí, ale zato radost ze zdravých narozených dětí.

Co medicína zmůže pro záchranu nenarozených dětí a co už ne
Velký pokrok techniky a medicínských a ošetřovatelských postupů dnes umožní přežít dětem, které byly jen několik let zpět odsouzeny k úmrtí. Technický pokrok, léčba a vývoj respektující postupy umožní přežití a otevřou možnost vyvíjet se dál. To ale neznamená, že medicína zvládne všechno a že záchrana života předčasně narozených dětí nepřináší dětem i maminkám problémy.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR