POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Vláda nesouhlasila s ukončením obchodování s pohlavními buňkami

12/12/2014, HPŽ ČR, ceskenoviny.cz legislativa

Aktualizace 7. 1. 2015: Vláda návrh zamítla mj. s odůvodněním, že riziko incestů je zcela minimální a že zohledňuje pouze práva dítěte. Z 16 přítomných členů vlády hlasovalo pro 14 a proti nikdo. Návrh zákona posoudí Poslanecká sněmovna.

V den, kdy vláda poslanecký návrh zamítla, diskutovala poslankyně Jitka Chalánková, jedna z předkladatelek návrhu zákona na omezení anonymního dárcovství v rámci asistované reprodukce, na Českém rozhlase v pořadu Pro a proti s vedoucím lékařem Centra asistované reprodukce Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Karlem Řežábkem. Záznam je možné si poslechnout na http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3287441

Původní zpráva
Poslankyně Jitka Chalánková podala společně s poslanci většiny parlamentních stran návrh zákona mající omezit stávající praxi obchodování s pohlavními buňkami během procesu umělého oplodnění.

Současná právní úprava nakládání s pohlavními buňkami je založena na zásadě naprosté anonymity - mezi anonymním dárcem zárodečných buněk na straně jedné a neplodným párem a dítětem počatým z asistované reprodukce na straně druhé. V důsledku toho současná právní úprava nebere vůbec ohled na zájmy počatých dětí a umožňuje nekontrolovatelné obchodování s pohlavními buňkami, biologický design a neúmyslně incestní vztahy počatých z anonymních pohlavních buněk jednoho dárce (např. lidovky.cz).

Chystaná novela zákona o specifických zdravotních službách tato rizika eliminuje a zahrnuje i právo dítěte se po nabytí zletilosti seznámit se svými biologickými kořeny podobně jako u adopcí.

Návrh spolupodali poslanci Marek Benda (ODS), Nina Nováková (TOP09), Augustin Karel Andrle Sylor (Úsvit), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Martin Komárek (ANO).

Umělé oplození je v současné době propagováno jako standardní řešení neplodnosti, přestože jeho efektivita má často destruktivní dopad na mravní, psychický, sociální i zdravotní stav žadatelů a přináší zátěž i takto počatým dětem. Udává se, že na každé narozené dítě z umělého oplození připadá v průměru deset jeho sourozenců usmrcených či odumřelých v embryonální fázi.

Oproti umělému oplození se jako výrazně účinnější i levnější ukazuje např. metoda NAPROHELP, kterou nabízí Centrum naděje a pomoci v Brně. Centrum vykazuje 83 % úspěšnost při léčbě neplodnosti.

K návrhu se bude před projednáváním Poslaneckou sněmovnou vyjadřovat vláda. Hnutí Pro život ČR vyzývá k oslovování ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na mzcr@mzcr.cz s kopií na chalankovaj@psp.czinfo@hnutiprozivot.cz, aby jeho ministerstvo novelu neblokovalo.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR