POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Ministerstvo zdravotnictví opět vnucuje rozšíření potratů

09/05/2011, HPŽ ČR legislativa

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) přišel s drastickým rozšířením umělých potratů a dalšími nepřijatelnými návrhy pod záminkou zdravotní reformy. O podobné svévolné rozšíření se pokusila již minulá vláda, která nakonec padla.

Hnutí Pro život ČR ministerstvu zdravotnictví zaslalo připomínky týkající se především následujících bodů:

  • Rozšíření přístupu k potratům ženám ze zemí EU pod nepravdivou záminkou, že to po nás EU požaduje. V praxi tento krok bude znamenat desetitisíce zavražděných především polských dětí. Odborná právní stanoviska jasně deklarují, že EU nemá žádné právo zasahovat do potratové legislativy. EU proto ani nevede žádné řízení proti našemu současnému zákonu omezující přístup k potratům podle státní příslušnosti. Dokonce ani vlastní návrh Ministerstva zdravotnictví neuvádí jediný odkaz na zapracování údajného práva EU! Jedná se pouze o argumentační podvod. Požadujeme omezení potratů pro cizinky, kromě těch, které mají povolen trvalý pobyt v ČR.

  • Rozšíření eugenických potratů až do porodu. Podle dnešního zákona se vykonávají potraty nemocných dětí do 24. týdne. Ministerstvo však svévolně dovozuje nový výklad současného zákona a navrhuje provádění potratů tělesně postižených dětí kdykoli až do porodu. Ustanovení nijak nechrání ženu, neboť pozdní potrat probíhá stejně jako porod. Požadujeme zrušení tohoto rozšíření.

  • Omezení práv rodičů u dívek starších 16 let. Dívka starší šestnácti let se nesmí bez souhlasu rodičů ani omluvit z vyučování, ale dle návrhu ministerstva může bez jejich vědomí nechat zabít své dítě. Jedná se tedy o naprosto nesystémový a absurdní zásah do práv rodičů, který nemá v žádné jiné oblasti obdobu. V připomínkách požadujeme u nezletilých nutnost souhlasu rodičů s provedením potratu.

  • Výhrada svědomí je lékařům v podstatě upřena tím, že podle návrhu poskytovatel (týká i církevních zařízení) musí zajistit výkon u náhradního poskytovatele. Jinak řečeno, člověk nemusí zabíjet (potraty, umělé oplození) a mrzačit (sterilizace, změna pohlaví), pokud výkon někdo provede za něj, a žadatel bude souhlasit. Je zjevné, že komu svědomí nedovoluje nějaký čin vlastnoručně vykonat, tomu nedovoluje ani podílet se na zorganizování jeho vykonání.

Z dalších požadovaných připomínek:

  • požadujeme definovat jednoznačněji péči (jídlo, tekutiny a hygienu), kterou není možné odmítnout a způsobit tak pasivní eutanazii;

  • požadujeme rozlišení potratů ze zdravotních důvodů od potratů z eugenických důvodů;

  • požadujeme stanovení minimálního odstupu 3 dnů od žádosti o umělý potrat do jeho provedení;

  • požadujeme povinnou přítomnost neonatologa u pozdních potratů, aby bylo možné poskytnout živě narozeným dětem první pomoc;

  • požadujeme možnost pohřbení těla potraceného dítěte v případě žádosti rodičů;

  • požadujeme povinnost poskytnout ženě před potratem kontakty na organizace nabízející pomoc;

  • požadujeme povinnost nabídky psychologické pomoci ženě před a po potratu;

  • požadujeme snížit maximální věk ženy u umělého oplození z 55 na 45 let;

  • požadujeme omezení počtu embryí při procesu umělého oplození;

  • požadujeme zvýšit minimální věk na 35 let u sterilizací na vlastní žádost a zakotvit nutnost souhlasu manžela pro sezdané;

  • požadujeme, aby genetické vyšetření mohlo být prováděno pouze se souhlasem pacientů;

  • požadujeme přeformulování zákazu klonování tak, aby zahrnoval i tzv. terapeutické klonování, tj. klonování lidských bytostí za účelem jejich zabití a využití jako biologického materiálu.

Zpráva Ministerstva zdravotnictví o chystané reformě zdravotnictví


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.

Je fakt strašně dobrý a mají to skvěle propracované
Tento článek je mimořádný tím, že je z velké části převzatý z Deníku Alarm (a2larm.cz), jehož „tým nezávislých novinářů dlouhodobě pracuje na vizi udržitelné společnosti založené na hodnotách rovnosti a solidarity. Vytvářením konzistentního mediálního obsahu bez předsudků vnáší do veřejné debaty nový pohled na klíčová témata dneška.“ Jinými slovy – co se týče Hnutí Pro život ČR – zastává Deník Alarm extrémní levicovo-anarchistické postoje a právo na potrat vnímá jako hlavní ukazatel míry osvobození žen.

Otec a jeho práva rozhodovat o životě dosud nenarozeného dítěte
Zákon 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství zcela vyčleňuje otce z rozhodování o potracení počatého dítěte, a to bez ohledu na poměr, v jakém se muž vůči ženě, se kterou zplodil dítě, nachází. Zákon nerozlišuje, zda muž a žena tvořili pouze pár na jednu noc, stabilní partnerský pár nebo zda jsou manželé.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR