POCHOD PRO ŽIVOT 2024

POTŘEBUJETE POMOC
CO DĚLÁME
E-SHOP
BLOG

KONTAKT

 


Žádáme, aby stát využil evropské fondy na podporu rodin se třemi a více dětmi

05/04/2019, HPŽ ČR pochod pro životlegislativa

Národním pochodem pro život a rodinu 2019 chce Hnutí Pro život ČR podpořit snahu poslanců Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, aby alespoň zlomek z půl biliónu korun z evropských fondů na období 2021 až 2027 byl využit na podporu rodin se třemi a více dětmi. Pět tisíc českých žen se dvěma dětmi žijící ve funkčních vztazích jsou nejpočetnější skupinou, která podstupuje umělý potrat.

„Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli ekonomickým obavám přišlo každý rok o život skoro pět tisíc počatých dětí jenom proto, že stát neumí ocenit demografický přínos ekonomicky aktivních rodin s více dětmi,“ říká Zdeňka Rybová, vedoucí Linky pomoci a tisková mluvčí Hnutí Pro život ČR.

Podle předsedy Hnutí Pro život ČR, Mgr. Radima Ucháče, je podpora těchto rodin zásadní i z pohledu státu, protože může přispět k zastavení negativního demografického vývoje a tím pádem i k řešení řady problémů, například s financováním důchodů. „Velké množství finančních prostředků z evropských fondů se promrhalo na nesmyslné projekty. U investic do dětí se nic takového nemůže stát. Je to investice, která se státu vždy vyplatí,“ říká Radim Ucháč a poukazuje na závěry důchodové komise z roku 2017, podle kterých ekonomicky aktivní rodina s dětmi oproti ekonomicky aktivní rodině bez dětí odvede za životní cyklus do státního rozpočtu o 3,5 milionu korun více na každé dítě, které vychová (při aktuální daňové úpravě a výdělku všech zúčastněných ve výši průměrného platu). „Ve srovnání se státními investicemi do integrace ekonomických migrantů je navíc investice do dětí v podstatě bezriziková,“ dodává Radim Ucháč.

Ulehčit rodinám přijetí počatého dítěte patří k dlouhodobým cílům Hnutí Pro život ČR. Iniciovalo například poslaneckou novelu, která umožní vyplacení nevyčerpané části rodičovského příspěvku mimo jiné při nečekaném početí a narození dalšího dítěte. „Novela nyní čeká na první čtení a věříme, že projde. Vláda k ní vydala neutrální stanovisko a podpořili ji poslanci napříč politickým spektrem,“ říká Radim Ucháč.


Chci také podpořit nečekaně těhotné ženy, které chtějí dát šanci svému nenarozenému dítěti



Prahou projde Pochod pro život: Aby se o pomoci ženám čekajícím nečekaně dítě vědělo
Tisková zpráva, Praha, 4. dubna 2024: V sobotu 6. dubna 2024 se bude v Praze konat Pochod pro život, který organizuje Hnutí Pro život ČR. Jde o společenské gesto vyjadřující podporu ženám a rodinám čekajícím nečekaně dítě. Zároveň má pomoci zvýšit povědomí o existenci profesionální pomoci a upozornit na pasivitu vlády v zavedení prorodinných a demografických opatření. Ročně se jedná o 16 tisíc žen a jejich nenarozených dětí, které šanci nedostanou, a to zejména kvůli obavám z ekonomických a sociálních dopadů na životy rodin.

Aby se ve společnosti vědělo, že nejlepší je prostě pomoct
S Radimem Ucháčem, předsedou Hnutí Pro život ČR, jsme si povídali o nadcházejícím Pochodu pro život, který se bude konat v Praze 6. dubna. Současně jsme ale trochu hlouběji probrali smysl činnosti Hnutí Pro život ČR. Bavili jsme se o tom, proč dělají to, co dělají, i o tom, jak „odstínit křiklouny“, a položili i šťouravé otázky.

Malta aneb O demokracii
Malta je ostrovní republika ve Středozemním moři, jen kousek pod Sicílií. Rozlohou zabírá zhruba dvě třetiny Prahy a počtem obyvatel je o něco větší než Brno. A tahle nejmenší členská země Evropské unie jako by si neuvědomovala, co je dnes hlavním celosvětovým trendem a na jakém místě politické mapy se nachází: docela nedávno se zde událo velké společenské vzedmutí – proti potratům nenarozených dětí.


načíst další


Pomáháme ženám a rodinám, které chtějí dát svému nenarozenému dítěti šanci, a ženám, které se trápí po ztrátě nenarozeného dítěte.
Lobbujeme za lepší podmínky pro rodiny čekající nečekaně dítě. Nevěnujeme se jiným společenským a politickým tématům.

© 2024  Hnutí Pro život ČR